Dogodine kanalizaciju dobija 16 naseljenih mesta

LESKOVAC

Projekat „Upravljanje otpadnim vodama na teritoriji Grada Leskovca“ čine tri komponente i to: Gradski kolektor, Centralno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda (Linija vode i Linija mulja) i ORIO projekat koji podrazumeva proširenje kanalizacione mreže u 16 naseljenih mesta. On se sastoji iz dve faze. Prva je razvojna, a druga je faza inplementacije čija je vrednost osam miliona evra. Od toga 7,6 miliona evra finansira Vlada Holandije, a ostatak od 400.000 grad Leskovac. Gradonačelnik Goran Cvetanović naglašava da je razvojna faza ORIO projekta završena, a inplementacije počinje potpisivanjem ugovora sa tehničkim konsultantom.

„Za 16 meseci ORIO projekat će biti završen, od toga je četiri meseci rezervisano za pisanje projekta, a 12 za izvođenje radova. Mi smo potpisali ugovor sa resornim ministarstvom i firmom „Beohidro“ koja je na tenderu odabrana za tehničkog konsultanta koji će izraditi projekat za izgradnju kanalizacione mreže u 16 naseljenih mesta. Ta mesta su Bratmilovce, Mrštane, Šišince, Rudare, Donja Jajina, Donje i Gornje Sinkovce, Donje i Gornje Trnjane, Vlase, Turekovac, Vinarce, Čifluk Mira, Gornje Stopanje, Svirce, Bogojevce i Navalin i u ovim mestima će kanalizacija biti izgrađena do kraja 2021. godine. Dužina te mreže je 90 kilometara, čim će biti rešen višedecenijski problem preko 5800 domaćinstva.“

Pomoćnik ministra zaštite životne sredine Filip Abramović je istakao veliko povećanje zaštite životne sredine, zaštita površinskih voda, zemljišta, i uopšte prirode i zdravlja ljudi u gradu Leskovcu i okolnim naseljenim mestima je rezultat dosadašnje saradnje Grada Leskovca i Ministarstva zaštite životne sredine.

„Omogućavanjem finansiranja jednog kompletnog kruga tretmana otpadnih voda, za koje mi kao ministarstvo zaštite životne sredine smatramo da je jedno od najvažnijih i prioritetnih pitanja za rešavanje u oblasti ekologije danas u Srbiji. Potpisivanjem ovog ugovora mi potvrđujemo donaciju koju smo obezbedili od Kraljevine Holandije koju smo obezbedili u iznosu od osam miliona evra i obezbeđivanje kanalizacione mreže za 16 naseljenih mesta u okviru Grada Leskovca. Ovim se zaokružuje i krug kompletnog prikupljanja i obezbeđivanja kanalizacione mreže za građane, izgradnje kolektora, postrojenja za tretman otpadnih voda i, na kraju, linije mulja, koji će obezbediti da nijedan deo otpadnih voda ne završi u našoj životnoj sredini, gde zagađuje i ugrožava život svih nas. Ovu sliku i primer mi želimo da preslikamo u sve gradove i opštine Srbije i da svima obezbedimo jedan ovakav sistem prikupljanja i tretiranja otpadnih voda u budućnosti.“

Prati
Obavesti me o
guest
2 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
SPS pesme
SPS pesme
22 Maja, 2020 11:09 am

Mesko bi i dalje slušao da ga Zoran laže kako je stari kolektor super. Zaposlio bi još 40 aktivista SNS u vodovod preko onih 500 što su na smenu sedeli u istu stolicu, pa bi dao veću platu članovima njegove partije za istu onu školu sa koju drugi radnici imaju manju platu. Davao bi na Meska vozni park u kampanju, mehanizacija bi vrždala za SNS za sve pare građana Leskovca. Žika stariji brat bi ga ubeđivao još ko što i sad tvrdi na svaku sednicu da je stari kolektor ispravan, Crna Trava mu ne bi izlazila iz kabinet ko što su viseli tamo i u stranku s humanitarnu pomoć. Trčao bi Žika od opštinski, preko trgovinski sud a usput do tužilaštvo da urgira kako nema štete od bačene pare za kolektor. Tako i Gojka spasi Mesko, nije kriv proglasiše da je Gojko nevin u cipele. Još bi se braća solidarno branila, pokrivala, na štetu građana Leskovca. A sad čujemo da je nov kolektor uslov za Orio donaciju za kanalizaciju za sva ta silna sela. Pa nikad Mesko ne bi ispunio taj uslov. Još jedanput bi ga Zoran vodio u Minhen i dao bi mu gratis priključci na sve kuće i vikendice, i majstori bi još džabe popravljali kvarovi po stranku i po kuće, da ima za njih.

pamet u glavu
pamet u glavu
22 Maja, 2020 11:29 am
Odgovori  SPS pesme

Znaju građani to, ovoga glasaju samo potkupljeni, koji misle ako im nesto pruži da moraju da ga glasaju. Ima građana koji neće da glasaju, šta god im dao, zato što i treba da ima za sve, ne samo za SNS.