Dodelom nagrade završena „Borina nedelja“

VRANJE

Na 52. kulturnoj manifestaciji „Borina nedelja“ u Galeriji Narodnog muzeja u Vranju je uručena književna nagrada „Borisav Stanković“, jedna od najprestižnijih u Srbiji.

Dobitnica je Grozdana Olujić za celokupno književno stvaralaštvo, a povodom objavljivanja romana „Preživeti do sutra“, koja je zbog bolesti bila sprečena da dođe u rodni grad pisca čije ime nagrada nosi.

Urednik Književne zajednice, Miroslav Cera Mihailović nagradu je uručio njenom sinu, prof. dr Aleksandru Lešiću.

„Kao i svi veliki pisci, Bora Stanković je stvorio univerzalnu sliku svoga zavičaja, otkrivajući ispod običajne, vremenske i prostorne odežde svima blisku dramu ljudske osujećenosti i prolaznosti. U svetskoj književnosti ima mnogo pisaca priča, ali niko nije preneo tako jak osećaj tuge zbog prolaznosti mladosti i prolaznosti života, kako što su to uradili Dostojevski i Bora Stanković. Taj spoj tuge, pomešan je sa životnom radošću“, poručila je ovogodišnja dobitnica u pismu koje je pročitano publici 52. „Borine nedelje“.

Ona je još napisala da su je „naročito potresli Borini likovi devojaka i žena, mučenica i stradalnica“ i istakla da sa velikim zadovoljstvom prima jednu od naših najznačajnijih književnih priznanja.

O stvaralačkom opusu ovogodišnje dobitice i romanu koji je napisan pre mnogo decenija, a štampan prošle godine, govorili su članovi žirija i priređivač.

„U srpskoj književnosti Grozdana Olujić javlja se kao romanopisac šezdesetih godina 20 veka. U jednoj deceniji objavila je čak četiri romana „Izlet u nebo“ , „Glasam za ljubav“, „Ne budi zaspale pse“ i „Divlje seme“ koji su po svojoj tematici kao i po književnim tehnikama bili svojevrsna novina u našoj književnosti, hvaljeni i osporavani. Ovi tzv „omladinski romani“ sa tematikom krize identiteta i obeskorenjenim junacima koji se bune protiv proklamovanih vrednosti svog vremena prevođeni su na mnoge svetske jezike i doživeli brojna priznanja u svetskoj književnoj javnosti“, rekla je članica žirija, prof. dr Slađana Jaćimović.

Ona je dodala da je Olujić svojim delima obeležila savremenu srpsku prozu. U romanu „Preživeti do sutra“ na surovost, glavni junaci odgovaraju čovečnošću i samo žrtvovanjem braneći pravo na život.

Govoreći o nagrađenom romanu, prof. dr Aleksandar B. Laković se osvrnuo i na negativnu recenziju vlasti i cenzuru u srpskoj književnosti.

„Kada je u pitanju Grozdana Olujić ona je, pretpostavljam, sama ustanovila da ovaj roman koji je sada nagrađen da bi imao istu recepciju kao što je imao roman „Izlet u nebo“ i ona ga nije objavila. Da tragedija bude veća dugo nije ni pisala književna dela veće prozne oblike, ali se na našu sreću bavila prevođenjem vredno i značajno, dečijom književnošću tako da je ostavila veliki trag, postala je institucija u književnosti, ali ostala je žal što nije nastavila da piše romane“, kazao je član žirija Laković.

Roman je stajao dugo u fioci. Napisan je 1962. godine, a objavljen prošle godine.

„Ona je prilikom naših susreta govorila o njemu, kao i o „dečaku čije je detinjstvo ukrao rat“. Zahvaljujući upornosti njenog sina, Aleksandra Lešića, koji je doneo rukopis iskucan na mašini, svi zajedno smo počeli da je ubeđujemo da je ipak došlo vreme i da je veoma značajno da se roman objavi. I jedva smo je ubedili“, istakla je priređivač ja Zorana Opačić.

Olujić se, na kraju pisma, zahvalila Književnoj zajednici Borisav Stanković i njenom uredniku Mirosavu Ceri Mihailović „što nagradom čuvaju i slave Borino delo“, a žiriju „što je skrenuo pažnju na njen roman „Preživeti do sutra“.

Manifestacija koja se održava u čast velikog pisca Borisava Stankovića počela 23. marta na Borin rođendan i trajala je do 29. marta. Prigodni programi, tokom manifestacie, uz učešće mnogih književnika paralelno su priređivani u Beogradu i Vranju.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare