Dodatni zajam od Evropske banke za deonicu auto puta Niš-Priština

BEOGRAD

Potpisivanje dodatnog zajma Evropske banke za obnovu i izgradnju vrednog 85 miliona evra za izgradnju deonice Niš-Pločnik označava još jedan značajan i konkretan korak ka ubrzanju izgradnje Autoputa mira – velikog evropskog projekta koji se sprovodi zajedno sa Vladom Srbije. Ova važna infrastruktura će doneti brojne prednosti građanima i preduzećima, budući da će zahvaljujući njoj putovanja postati brža i bezbednija. Unapređene infrastrukturne veze će takođe otvoriti veće ekonomske prilike uz smanjenje troškova transporta i veći protok ljudi i roba, saopšteno je danas.

Ovaj autoput će povezivati Niš sa Prištinom, a protezaće se dalje do glavnog grada Albanije, Tirane, pa sve do Drača na Jadranskom moru. Put je klasifikovan kao produžetak trans-evropskog transportnog koridora Orijent / Istočni Mediteran i deo je Rute 7 osnovne mreže Zapadnog Balkana. Ova veza će dodatno doprineti regionalnoj integraciji Zapadnog Balkana. Evropska unija ostaje posvećena promovisanju bolje povezanosti i podsticanju ekonomskog rasta u regionu.

Sem Fabrici, ambasador i šef Delegacije EU u Srbiji, ovim povodom je izjavio: „Pozdravljam potpisivanje ugovora o kreditu kao još jedan konkretan korak u realizaciji ovog važnog projekta. Autoput mira je jedan od mostova mira i pomirenja na Zapadnom Balkanu. On će podstaći regionalnu saradnju i omogućiti ekonomski oporavak, a Zapadni Balkan će učiniti prosperitetnijim zahvaljujući boljoj povezanost građana.

EU je već mobilisala značajna sredstva za realizaciju projekta: 40,6 miliona evra bespovratnih sredstava za deonicu Niš – Pločnik (Lot 1)  kao i  9,6 miliona evra za pripremu projektne dokumentacije putem Investicionog okvira za Zapadni Balkan. Osim toga, izgradnja deonice Niš – Pločnik se sufinansira povoljnim kreditom Evropske investicione banke vrednom 100 miliona evra.

Autoput mira je jedan od ključnih investicionih projekata u okviru Ekonomskog i investicionog plana EU za Zapadni Balkan. Ovim planom se podržava važna drumska i železnička infrastruktura kako bi se potpomoglo bolje povezivanje ekonomija unutar Zapadnog Balkana i sa EU. U kontekstu Ekonomskog i investicionog plana EU za Zapadni Balkan, EU i Vlada Republike Srbije već rade na pripremi preostale deonice Autoputa mira između Pločnika i Merdara. Dodatni grant od 6 miliona evra će biti odobren u decembru kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan za finalizaciju projektne dokumentacije neophodne za izgradnju ove deonice duge 40 kilometara, za koju su investicioni troškovi procenjeni na 400 miliona evra.

Izgradnja deonice između Niša i Pločnika napreduje zahvaljujući zajmu Evropske banke za obnovu i izgradnju vrednom 85 miliona evra. Tender za početak radova na ovoj deonici će biti pokrenut u decembru 2020. Tender za usluge nadzora nad radovima je u toku. Ovo dokazuje opredeljenost Vlade Republike Srbije i EU da ovaj značajni projekat bude sproveden prema planovima.

„Evropska banka za obnovu i razvoj jeste i nadalje će snažno podržavati regionalnu integraciju Zapadnog Balkana kroz investicije i pružanje savetodavne podrške o strateškim reformama. Zadovoljstvo nam je da damo doprinos finansiranju izgradnje Autoputa mira, počev od prve deonice Niš-Pločnik koja je spremna za izgradnju. Ovo je jedna od ključnih investicija u razvoj zajedničkog regionalnog tržišta koja će olakšati trgovinu i kretanje ljudi“, izjavila je Žužana Hargitai, regionalna direktorka EBRD-a za Zapadni Balkan.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Gagi
Gagi
3 godine pre

Nateraju te da silom radiś nešto što ti nimalo nije prioritet, još ti pozajmi pare i uvaljuje te u dugove. Još jedan dokaz, kako neko ovde reĉe, da su Vučiċ i njegovo interesno društvo najveċi srbomrsci.