Do sada kroz preventivne preglede prošlo preko 2.000 građana

NIŠ

 Kroz sistem preventivnih pregleda u niškom Domu zdravlja do sada je prošlo preko 200.000 građana, a i dalje su aktuelni aktuelni nacionalni skrininzi karcinoma debelog creva, grlića materice i dojke, mamografija, pregledi kardiovaskularnog sistema, provera nivoa šećera u krvi, kao i dezintometrija odnosno provera gustine kostiju za starije građane koji su organizovani i ovog vikenda.

 „Najviše ima urednih nalaza, a naše dosadašnje iskustvio je pokazalo da osteoporoze ima manje. Shodno tome kakve rezultate dobijemo na pregledu određuje se i terapija koja će se primenjivati kod tih pacijenata“, kaže dr Nina Mandić, fizijatar u Domu zdravlja.

Pregledi dezinometrije počeli su decembra.  Slavica Jovanović, jedna je od mnogih koji su tom metodom došli da provere gustinu kostiju.

 „Doktorka mi je rekla da, s obzirom na godine koje imam, treba da iskontrolišem gustinu kostiju i vidim kakvo je stanje. Ovo je prvi put da radim tu analizu i očekujem dobre rezultete“, kaže Slavica Jovanović.

Osim što se pregledaju, pacijenti mogu da se posavetuju sa lekarima kako da se spreči osteoporoza.  Prema rečima lekara, preventiva je odvikavanje od pušenja, a konzumiranje alkohola potrebno je smanjiti na dva pića dnevno.

 „Pušenje povećava gubitak koštanog tkiva, znog smanjenja količine estrogena koji se proivodi u telu, ali se smanjuje i apsorpcija kalcijuma iz creva. Pojavu osteoporoze može da samnji i fizička aktivnost, unošenje vitamina D i kalcijuma u meri koji je potreban organizmu, ali i umereno izlaganje suncu“, saveti su lekara. (kraj) VP/SM

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare