Do kraja maja put do manastira Sveti Jovan biće završen

NIŠ

Radovi na rekonstrukciji puta od Gornjeg Matejevca do manastira Sveti Jovan i dela puta od sela Cerje do Vizitorskog centra , ako vremenski uslovi dozvole,  biće završeni završeni do kraja maja.

Manastir  Sveti Jovan, koji se nalazi na teritoriji Gradske opštine Pantelej, jedan je  od najposećenijih verskih objekata u ovom kraju. Do sada se do ovog objekta uglavnom pešačilo zbog lošeg prilaznog puta. Izgradnjom ovog puta u dižini od 2,2 kilometara posetiocima manastira biće olakšan dolazak što će privući još više posetioca, a to znači da se može računati na veći broj turista.

Put se gradi u okviru prekogranične saradnje sa Bugarskom, a vrednost radova je 18 miliona dinara u čemu grad Niš učestvuje sa 15 posto, a preostalih 85 posto obezbeđen iz projekta perekogranične saradnje Srbije i Bugarske.

 Gradonačelnik Niša Darko Bulatović i predsednik Gradske opštine Pantelej obišli su  radove na izgradnji puta koji vodi od Gornjeg Matejevca.  

„Rekonstrukcija teče planiranom dinamikom i očekujemo da se završi u planiranom roku, odnosno do kraja meseca ukoliko ne bude nekih nepredviđenih situacija“, rekao je gradonačelnik.

Bratimir Vasiljević je istako da radovi teku predviđenom dinamikom.

“Ima malih problema kada su kišni dani koji ometaju zemljane radove . Mi smo taj deo posla uglavnom završili i nadam se da će do  kraja maja, kako smo i planirali, put za manastir Sveti Jovan biti završe. Ovaj put je od posebnog značaja za razvoj turizma u ovom kraju. Manastir Sveti Jovan predstavlja posebnu atrakciju u verskom turizm” rekao je Vasiljević.

U sklopu istog projekta radi se i put od sela Cerje do Vizitorskog centra što je od značaja za ljubitelje speleologije.

„Cerjanska pećina je biser naše turističke ponude, a na ovaj način ona će postati dostupnija i speleolozima i turistima“, kazao je Vasiljević. „Nadamo se da će do kraja maja biti gotovi i tih 300 metara puta da bi se lakše došlo do Vizitorskog centra i staze koja vodi do pećine“, zaključio je Vasiljević.

Starešina manastira Sveti Jovan, otac Jovan, kaže da  se u poslednjim godinama mnogo povećala poseta manastiru. Završetkom puta će konačno posetioci manastira moći brže i lakše da dođu do manastira.

„U manastiru sam 20 godina, put nikada nije bio kao sada. Sećam se 1999. i 2000.godine. To su bile brazde duboke do pojasa. Brazda do brazde. U manastir su mogle da dođu samo ptice koje lete, jer je bilo opasno da se ide pešice. Ovo je za nas kao Koridor 10 i svi smo oduševljeni novim putem“, kaže otac Jovan.

Prati
Obavesti me o
guest
1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Matejevčanin
Matejevčanin
16 Maja, 2019 10:38 am

Da li će neki kamion asfalta biti utrošen i za krpljenje rupeterina u Donjem i Gornjem Matejevcu ?
Za tih desetak kubika asfalta i deset litara nafte bi ste vratili rejting kod ogorčenih meštana za bar 50% umesto što bacate pare na puteve kojima godišnje prođe jedva hiljadu vozila ?
Skrenite pogled levo i desno kad sledeći put prolazite kroz Matejevac. Verujem u Boga, ali sam počeo da gubim veru u Vas.

Проститутки Бишкека
1
0
Ostavite komentar.x
()
x