Do direktora niških javnih preduzeća preko suda !?

NIŠ

Gradsko veće još nije izabralo kandidate za direktore niških preduzeća, jer je stiglo puno prigovora i zbog nepravilnosti u izboru kandidata, kaže zamenik gradonačelnika Niša Miloš Banđur.

Komisije za sprovođenje konkursa za izbor direktora javnih preduzeća ističe da je Gradskom veću blagovremeno dostavila rang listu , čime je njen zadatak završen I  da ni oni, kao ni Veće, nemaju pravo da odlučuju o prigovorima. Dodaju i da Veće može samo da predloži prvorangiranog kandidata Skupštini Grada.

Na odluku Komisije o najbolje rangiranim kandidatima za direktore niških javnih preduzeća stiglo puno prigovora u kojima se ukazuje na brojne propuste,  zbog čega  se Gradsko veće još nije izjasnilo o predlozima Komisije, upozorio je Banđur, a pri tome dodao da veruje da se nada da će sve ipak biti jasno do prve naredne sednice Skupštine grada Niša.

Komisija je izdala saopštenje u kome stoji da ni oni, ni Veće nemaju pravo da komentarišu prigovore i da, kako piše u zakonu, jedino sud može na njih da odgovori. Tužba je jedino rešenje. Zakonom o javnim preduzećima, propisano je da Komisija dostavlja nadležnom organu lokalne samouprave – Gradskom veću, rang listu sa 3 kandidata. Veće priprema akt o prvorangiranom kandidatu i dostavlja Skupštini Grada. Gradsko veće osim funkcije pripreme akta o imenovanju prvorangiranog kandidata nema drugih ovlašćenja u izbornom postupku  kaže se u saopštenju  Komisije koja  tvrdi da je sve uradila u skladu sa Statutom i  Uredbom.

Ovaj dokument, rekao je  Banđur  nije stigao do Gradskog veća, i nije hteo  da ga komentariše, ali je podsetio da se Veće nije ni bavilo konkretnim prigovorima, već samim postupkom izbora direktora i činjenicom da Pravilnik o izboru direktora niške Komisije nije u skladu sa Uredbom i preporukama Vlade Srbije o izboru rukovodilaca.

Svako istupanje pojedinaca, kandidata, pa i kandidata koji su članovi izvršne vlasti Grada Niša, predstavlja njihov lični stav i lično tumačenje zakonskih odredbi koji, dati na takav način, ne mogu i ne utiču na zakonit rad Komisije – stoji u saopštenju Komisije, kao I to da je postupila po odlici Skupštine grada , koja ne predviđa ispitivanje kandidata u pogledu znanja I veštine iz oblasti računara, stranih jezika I analitičkog rasuđivanja. Iz tih razloga Komisija nije vrstila stručna lica koja bi obavila testiranja kandidata.

Jedino pravno sredstvo protiv odluke Komisije , navodi se u saopštenju je podnošenje tužbe.

Imena tri najbolje rangirana kandidata objavljena su tek 22. septembra

S obzirom na to da su dosadašnjim rukovodiocima istekli mandati, niška preduzeća su sada formalno bez direktora

Neki mediji  navode da se pravi razlog odugovlačenja čitavog procesa krije se u nesuglasicama na liniji Gradski odbor SNS i vrh gradske vlasti.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare