Đorđević: Kako je kupljena sloboda Milana Radoičića?

BEOGRAD

Lider pokreta Oslobođenje Mlađan Đorđević upitao da li je Vučićev režim u zamenu za ukidanje optužnice Milanu Radoičiću ustupio Prištini 11 000 dokumenata u vezi sa optužnicama Tačiju, Haradinaju i ostalim liderima OVK i tako ugrozio haške osude za zločine nad Srbima
Predsednik Oslobođenja je u saopštenju medijima istakao kako je ovo saznanje prvi rezultat rada nedavno formiranog Saveta za borbu protiv kriminala koji je osnovan u okviru tog pokreta, a kome su se u međuvremenu sa informacijama javili brojni bivši i aktivni pripadnici bezbednosnih službi.
„Najznačanija i ujedno najskandaloznija informacija do koje smo došli, a koja nam je potvrđena iz više izvora, jeste da su se dokumenti dostavljeni našim institucijama i službama od strane Specijalnog suda za zločine OVK volšebno našli u Prištini. Na taj način su Albanci saznali sve osnove optužnice protiv Tačija, Haradinaja, Veseljija i ostalih zločinaca i mogli su na vreme da reaguju – da uklanjaju dokaze i svedoke“, kaže Mlađan Đorđević.
On podseća da je glavni tužilac za zločine OVK Džek Smit pre mesec dana upozorio da na Kosovu traje organizovano uznemiravanje i zastrašivanje svedoka.
Prema informacijama koje su dobili, kaže Đorđević, Prištini je prosleđeno oko 11 000 dokumenata, zahteva, zamolnica i dosijea.
„Pitam direktno Aleksandra Vučića, ali i Srpsku listu, da li je istina da su ti dokumenti plaćani u novcu i u političkim uslugama? Da li je istina da je deo tog paketa i povlačenje optužnice Milanu Radoičiću za organizovanje kriminalne grupe koja je povezana sa ubistvom Olivera Ivanovića?“
Lider Oslobođenja otkriva da je do povlačenja optužnice došlo nakon sastanka u jednom restoranu na Gazivodama, kome su prisustvovali predstavnici Srpske liste, srpskih službi, kosovski ministar policije Agim Veliju i jedan albanski biznismen iz Podujeva.
„Odmah posle tog sastanka, tamošnji ministar pravde Selim Selimi, koji inače dolazi iz Haradinajeve stranke, ukida optužnicu Radoičiću“, objašnjava Đorđević.
On podseća da se radi o potpredsedniku Srpske liste, za koga se veže kriminalna prošlost. Osim optužnice povezane sa slučajem ubistva Olivera Ivanovića, Radoičić je naveden u Beloj knjizi organizovanog kriminala kao jedan od organizatora ilegalne trgovine narkoticima, naftom i automobilima na severu Kosova.
„Ljudi poput Radoičića su postavljeni od strane Vučića da vode Srpsku listu na KiM. Imaju policijsku pratnju i zaštitu, iako se radi o ljudima sumnjivih biografija. Ako su ove indicije tačne, ispašće da je sloboda Milana Radoičića važnija od pravde za srpske žrtve“, optužuje Đorđević.
„Aleksandar Vučić treba da nam odgovori na to, ali i da objasni kakve su veze Srpske liste i bivših lidera OVK? Kakva je uloga Tonija Blera i njegove supruge Čeri Bler, čiju advokatsku kancelariju angažuju i srpska Vlada i bivši lideri OVK, u celom ovom skandalu?“
Đorđević kaže da je, u slučaju da se informacije potvrde, Vučić „svesno kompromitovao optužnice za zločine nad Srbima“.
„To je učinio da bi zaštitio svoje kriminalce na Kosovu. Prodao je šansu da se zadovolji pravda za srpske žrtve i da se haškim presudama sruši mit o albanskoj borbi za Kosovo, kao i legitimitet njihove jednostrano proglašene nezavisnosti“, zaključuje predsednik pokreta Oslobođenje, navodi s eu saopštenju ovog pokreta.

Prati
Obavesti me o
guest

3 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Djura
Djura
3 godine pre

Poštovana urednice

Da li je ovo plaćeni “oglas”, ili je možda bolje da uprostim pitanje:

– Ko je bre ovaj lik???

Djura
Djura
3 godine pre
Odgovori  Jugpress

To što ovaj priča, mogla su da pretpostave i mala deca, tako da mu obaveštenost i nije baš velika. A moje maleno znanje govori da ako ovaj i njemu slični glume srpsku opoziciju, Vučića ćemo gledati sve dok priroda ne učini svoje.