DJB: I obrazovani žive, zar ne?

MEDVEĐA

Opštinski odbor pokreta «Dosta je bilo» u Medveđi se oglašava zbog zabrinutosti za obrazovne ustanove na teritoriji opštine Medveđa kojima preti gašenje.
“U opštini Medveđa se broj ustanova obrazovanja od 1888. godine stalno povećavao, pa smo 2004. godine dobili i visokoškolske ustanove, da bi danas izgubili fakultet, višu školu, sa neizvesnom sudbinom nekoliko osnovnih ustanova obrazovanja. Naime, OŠ „Gornja Jablanica“ u Medveđi, OŠ „Sijarinska banja“ u Sijarinskoj banji i OŠ „Zenelj Hajdini“ u Tupalu će opstati, dok će OŠ „Partizanski dom“ u Bučumetu, OŠ „Vladimir Bukilić“ u Tularu i OŠ „Radovan Kovačević“ u Lecu biti u procesu ukrupnjavanja ili gašenja.
Usled loše lokalne i državne politike prema natalitetu, zapošljavanju i obrazovanju, pre tri decenije je OŠ „Gornja Jablanica“ u Medveđi imala oko 950 učenika a danas jedva 400. Pre tri decenije je OŠ „Vladimir Bukilić“ u Tularu imala oko 350 učenika a danas jedva 40. Uprkos negativnom priraštaju i želji da se održe samo neke obrazovne institucije, opština mora da stvori jednake uslove za školovanje svih učenika u Medveđi, a da najobrazovaniji rade u struci.
Pokret DJB u Medveđi očekuje da ingerencije opštine u oblasti osnovnog obrazovanja mora da stvori preduslov za razvoj i opstanak školstva. Prvi korak je da se plaćanje prevoza učenika vrši do najbliže škole, a ne da deca biraju najudaljeniju školu čime se budžet opštine neodgovorno troši zbog hira ili ucene roditenja za posao. Drugi korak je pozivanje na ispunjenje obećanja predsednika Srbije da sve škole do kraja 2018.godine obnovi, osim ako nije mislio da ukine polovinu ustanova i to krene od Medveđe. Treći korak je racionalizacija vannastavnog osoblja, kako bi se prioritet dao visokoobrazovanom nastavnom osoblju koje ispunjava uslove prema Pravilniku o stručnoj spremi u nastavi sa punom normom.
Pokret poziva čelnike opštine Medveđa da po ovim i pitanjima od opšteg interesa za građane zanemari političke razlike i u njenom poslednjem mandatu podnese izveštaje koju školu nisu obnavljali od 1990.godine, a koje obnavljaju svake decenije. Očekuje se da čelnici zastupaju interese građana i da podnose projekte Vladi Srbije i Kancelariji za javna ulaganja kako bi ikada mogli da ispune obećanja koja je izrekao predsednik Srbije ili sabotiraju njegov rad.
Opštinski odbora pokreta Dosta je bilo u Medveđi očekuje da lokalna samouprava sa Školskom upravom obezbedi učenicima besplatne udžbenike, krovove koji neprokišnjavaju, tople učionice, toalete, kabinete za informatiku, internet vezu za administraciju i čiste puteve”navodi se u saopštenju OO DJB Medveđa.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare