Đačke ekskurzije i maturske večeri u drugoj polovini juna

NIŠ

Škole mogu da realizuju đačka putovanja koja su planirana, ali je najbolje da to obave posle 15.juna kada situacije bude relaksiranija, kazao je ministar prosvete Mladen Šarčević koji je juče posetio Niš i dodao da  pri realizaciji putovanja neće biti primenjivani standardi koji sada važe.

              “Ako odeljenje treba da ide na rekreativnu nastavu za to mora da se opredeli 80 posto učenika. To sada nećemo gledati već ćemo gledati generaciju.Ako je  pet odeljenja u razredu mogu se napraviti pet grupa i neka one, po izboru roditelja, odu na rekreativnu nastavu”, objasnio je ministar Šarčević dodajući da ministarstvo ne potpisuje ni jedan ugovor već agencije i ustanove i da je to sistem javnih nabavki.

             “U ugovorima gde je pisalo da se đačka putovanja moraju realizovati do kraja školske godine, onda je krajnji datum 31.avgust, gde to nije bilo precizirano na ovaj način, putovanja mogu da se realizuju do kraja godine”, dodao je minsitar prosvete. “Dali smo različita tumačenja i preporuke školama i dogovaraćemo se oko svega, ali je opet sve na roditeljima, kako oni odluče tako će biti”.

              Prema njegovim rečima rekreativna nastava i ekskurzije mogu da se realizuju ali uz sve mere opreza. Ministar Šarčević dodao i da ima 1,2 miliona nerealizovanih ugovora koji se odnose na rekreativne nastave, ekskurzije.

               “Kada se radi o vraćanju para roditeljima za ova putovanja one se moraju vratiti onim roditeljima koji to traže, ali je država za to odredila rok do januara 2020.godine i to mora da se sačeka jer je turistička privreda te pare plasirala”, kaže ministar Šarčević. “Druga mogućnost je da se uzme  zamensko putovanje ili da se uzmu vaučere da dopune i da decu odvedu negde sami”, objasnio je ministar prosvete Mladem Šarčević.

                 Prema njegovim rečima đaci mogu da počnu da se pripremaju i za maturske proslave.

                  “Kada je u pitanju organizovanje maturskih večeri već je zakonom dozvoljeno okupljanje 100 ljudi u zatvorenom prostoru, a razmišlja se o tome da se ta kvota poveća. Evropska unija 15.juna relaksira sve mere , ali ja se nadam  da će 500 osoba u zatvorenom prostori biti dozvoljeno već ove nedelje. I pored toga naša preporuka je da se sačeka druga polovina juna kada će sve biti još bezbednije”, zaključio je Šarčević.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare