Direktorka RFZO:  Vranje dobija kompletan dijagnostički najsavremeniji Zdravstveni centar

VRANJE

Povodom Meseca borbe protiv raka dojke i početka rada digitalnog mamografa Zdravstveni centar u Vranju obišla je direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić koja je najavila da će se u nedelju 15. novembra, u Zdravstvenom centru Vranje između 8 i 16 časova, kao i u celoj Srbiji u 150 zdravstvenih ustanova raditi preventivni pregledi ultrazvuka dojke i PSA test. Žene kod kojih postoji sumnja na bolest biće upućivane na mamograf.

Žene starije od 40 godina mogu bez zakazivanja da obave ultrazvučni pregled dojke, a muškarci stariji od 49 godina mogu da urade u Domu zdravlja Vranje u laboratoriji PSA test koji služi za ranu dijagnostiku raka prostate.

,,Srbija je stekla visok nivo kvaliteta zdravstvene zaštite i sada možemo da se okrenemo preventivi. Mamograf u Vranju je najsavremeniji, što je veliko olakšanje za zdravstevne radnike, kao i za njihovo čitanje i tačnost rezulata a samim tim i za građanke ne samo Vranja već i okoline. Bez obzira na to što Surdulica ima mamograf, on nije istog kvaliteta tako da će svi potencijalni slučajevi koji treba da se ponavljaju raditi ovde”, kaže Radojević Škodrić.

Direktorka RFZO-a ističe da će svi delovi Srbije dobiti visok nivo kvaliteta zdravstvene zaštite, i da ostaje još da se edukuje kadar za rad na savremenim aparatima. Pored digitalnog mamografa, služba radiologije u Vranju poseduje i skener za koji kako navodi nema liste čekanja, a instalirala se do kraja godine novi skener koji je stigao.

Završava se i soba za novi magnet i na taj način kako najavljuje Radojević Škodrić Vranje dobija kompletan dijagnostički najsavremeniji centar i neće biti potrebe da građani odlaze u daljim kliničkim centrima kao što je Niš i Beograd.

,,Oktobar je Mesec borbe protiv raka dojke, i prošle nedelje smo dodatnim akcijama pokušali da skrenemo pažnju na potrebe skrininga i u Beogradu smo organizovali skrinig i radili ultrazvuk dojke. Pozivamo sve žene u ovom kraju da dođu, posebno one koje imaju pozitivnu porodičnu anamnezu”, kaže Radojević Škodrić.

Zdravstveni centar Vranje Radojević Škodrić, obišla je u pratnji gradonačelnika Vranja u ostavci Slobodana Milenkovića. (kraj) DC/LJS

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare