DIREKTORI EPS-A POTROŠILI ČETIRI MILIONA ZA TRI DANA

ALEKSANDROVAC
(Pištaljka)

Rukovodioci Javnog preduzeća „Elektroprivreda Srbije” na čelu sa Aleksandrom Obradovićem za tri dana, od 12. do 14. novembra, potrošili su 3.897.432 dinara na stručni skup „Korporativno upravljanje” u jednom od najskupljih hotela u zemlji, aranđelovačkom „Izvoru“ vlasnika Miroljuba Aleksića. Taj privatni hotel sa pet zvezdica izabran je za domaćina trodnevnog seminara bez javne nabavke, otkriva Pištaljka.

Za raskalašni skup menadžera i drugih zaposlenih, EPS nije raspisao javnu nabavku jer kako tvrde nije ni trebalo. „Za učešće na ovom stručnom skupu JP EPS nije raspisao javnu nabavku, s obzirom da se za učešće na stručnim skupovima ne raspisuje javna nabavka”, piše u odgovoru Zorane Stojković, direktorke Sektora za pravne poslove i ovlašćenog lica za postupanje po zahtevima za informacijama od javnog značaja. Propisi, međutim, govore drukčije od EPS-ovog dopisa jer se u Zakonu o javnim nabavkama usluge hotelskog i ugostiteljskog smeštaja definišu kao predmet javnih nabavki, a među 17 nabavki koje su izuzete od primene zakona ne spominje se organizovanje stručnih skupova.

Osim što nije bilo javne nabavke i što je rukovodstvo za samo tri dana potrošilo skoro četiri miliona dinara sporno je i šta je uopšte bila tema stručnog skupa, ali i ko je učestvovao. Na pitanje koja je bila tema i koji su ciljevi ispunjeni, Pištaljci je odgovoreno da je to bio način da se u pauzama stručnog skupa rukovodstvo srednjeg nivoa upozna sa detaljima reorganizacije i da nakon seminara oni upoznaju ostale zaposlene o rezultatima i budućim planovima reorganizacije. Tako ispada da su glavni cilj stručnog skupa bile pauze, a ne redovan program skupa.

„Cilj učešća na ovom stručnom skupu je bio stručno usavršavanje zaposlenih, a ujedno i način da se svi rukovodioci srednjeg nivoa upravljanja u grupi EPS, na sastancima koji su organizovani u pauzama stručnog skupa, upoznaju sa detaljima aktuelnog procesa reorganizacije JP EPS-a”, piše u odgovoru tog javnog preduzeća na pitanja Pištaljke.

Srednji nivo menadžmenta, koji se upoznavao sa reorganizacijom u luksuznom hotelu, ukinut je mesec dana pre stručnog skupa i to upravo reorganizacijom, ako je verovati rečima generalnog direktora Aleksandra Obradovića. Na Međunarodnom sajmu energetike u Beogradu u oktobru, Obradović je rekao da je prva faza reorganizacije uspešno završena, da je ukinut srednji nivo rukovodstva i „sve što te privilegije donose”, preneo je EPS-ov bilten.

Na pitanje ko je doneo odluku o održavanju trodnevnog seminara, Pištaljci je odgovoreno: „Odlukom direktora JP EPS na savetovanju je učestvovao 101 zaposleni”. Na zahtev da se precizira ko je od direktora odlučio da se umesto u objekte koje EPS poseduje u Beogradu ili drugim mestima menadžment uputi u Bukovičku banju, Pištaljci do objavljivanja ovog teksta nije odgovoreno.

Plaćanje hotela sa pet zvezdica nije usamljen primer neodgovornog trošenja državnog novca u EPS-u. Mediji su pisali da je za razna savetovanja planirano preko 40 miliona evra, dok je samo za izradu novog logoa bilo namenjeno 42 miliona dinara. Sve ovo dok preduzeće beleži gubitak u prošloj godini od 10,5 milijardi dinara i zadužuje se kod Evropske banke za obnovu i razvoj. Pištaljka je već pisala o najnovijem kreditu od 200 miliona evra koji je EPS uzeo od EBRD-a za refinansiranje zajmova koje je preduzeće ranije uzimalo kod poslovnih banaka. Garant ovog kredita je država, odnosno svi njeni građani.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare