Direktor RPK Goran Jović kod predsednika Skupštine Vojvodine

LESKOVAC

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor primio je direktora PKS RPK za Jablanički i Pčinjski upravni okrug Gorana Jovića i ambasadora Srbije u Mađarskoj Ivana Todorova. Tema razgovora je bila otvaranje kancelarije-info punkta Mađarske privredne komore za zapadni Balkan u Leskovcu 10. decembra 2021. godine. Tokom razgovora iznet je podatak da je u toku priprema dokumentacije za izradu kolektora i fabrike za prečišćavanje otpadnih voda, kao i bioenergane u opštini Lebane koju subvencionišu mađarska i srpska vlada u iznosu od 10,5 miliona evra. Ištvan Pastor je predložio je da se na jesen u Leskovcu organizuje sajam mađarskih proizvoda, kao i susreti privrednika. Ovom prilikom je i obećana pomoć u svim vidovima ekonomske saradnje izmedju mađarskih i srpskih privrednika, što je rezultat izuzetne političke saradnje dva naroda zahvaljujući predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću i premijeru Mađarske Viktoru Orbanu.

Predsednik Mađarske privredne komore za zapadni Balkan Atila Galaboš predložio je da se saradnja proširi i sa privrednicima iz Severne Makedonije, a da sedište bude u PKS RPK u Leskovcu. Svemu ovome ide u prilog i od skora liberalniji protok ljudi i robe (Open Balkan) između Srbije, Severne Makedonije i Albanije, što je zanimljivo i privlačno za mađarske investitore u Srbiji.

Spoljnotrgovinska razmena Mađarske i Srbije raste iz godine u godinu. 2013. godine iznosila je milijardu i 65 miliona evra, 2018. godine milijardu i 709 miliona evra, a u 2021. godini je premašila 2 milijarde evra, čime je Mađarska postala treći spoljno trgovinski partner Srbiji, posle Italije i Nemačke. Bez obzira ne sve ovo, mađarske firme su veoma malo prisutne na jugu Srbije i ovakav vid saradnje uticao bi na povećanje spoljnotrgovinske razmene.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare