Direktor GAS-a i gradonačelnik različito o privatizaciji leskovačke autobuske stanice

LESKOVAC

 

Gradska autobuska stanica (GAS) Leskovac na putu je potpune finansijske konsolidacije, tvrdi  direktor Žikica Stojanović i dodaje da „u prilog tome govori nekoliko činjenica: prvi put od osnivanja, pre 12 godina, ovo preduzeće ne duguje prevoznicima ni dinar, obaveze prema dobavljačima se izmiruju i pre rokova, a zaposlenima je u 2017. isplaćeno 13,5 zarada“

On je na nedavnoj sednici Skupštine grada izjavio da, sa svojim saradnicima privodi kraju prikupljanje dokumentacije i stvaranje ostalih uslova za dobijanje licence, bez koje GAS ne može da radi.

Sa druge strane, odbornici opozicije su ga optužili da ne govori istinu , da za dobijanje licence nije potrebno vlasništvo nad zgradom i zemljištem, već da na taj način, zajedno sa rukovodstvom grada, priprema preduzeće za privatizaciju, čineći značajne ustupke budućem vlasniku.

„  Što se tiče aktivnosti za pribavljanje licence, zaista činimo sve kako bismo i pre 12. februara, što je poslednji rok za predaju dokumentacije, obezbedili nesmetan nastavak rada GAS-a“, kaže Stojanović.

Dodaje da je „potrebno zadovoljiti četiri uslova, a mi smo se sa dva dobrano namučili. Trebalo je izmiriti sve obaveze prema domaćim prevoznicima  u domaćem saobraćaju i od grada ”isposlovati” rešenje o vlasništvu nad zgradom i zemljištem, na kome se stanica nalazi. Tokom novembra smo ispunili obavezu prema prevoznicima i to je prvi put, od osnivanja preduzeća,  da se po tom osnovu ne duguje ništa. Na poslednjoj sednici Gradskog veća, rešili smo i pitanje vlasništva, pošto je njegovom odlukom, GAS postao vlasnik imovine, nad kojom je dosad bila korisnik“.

„  Što se tiče kritika opozicije, dodao je Stojanović,  sve što je izneto za govornicom je neistina i ja argumentovano mogu da dokažem, jer Zakon o prevozu putnika u drumskom saobraćaju decidirano propisuje da preduzeće koje se bavi pružanjem staničnih usluga, mora imati autobusku stanicu“.

Na pitanje da li to znači da nijedna autobusla stanica u Srbiji neće moći da dobije licencu ako ne poseduje zgradu i zemljište na svoje ime i da li je nadležno ministarstvo već izdalo prve licence, Stojanović kaže

„  Koliko ja znam, jedina stanica sa licencom je stanica u Vrnjačkoj Banji i o tome za skupštinskom govornicom nije izrečena istina. Ja imam dokumentaciju koja potvrdjuje da je tamošnja lokalna vlast donela odluku o unosu kapitala u Javno preduzeće ”Novi auto prevoz” i na osnovu te odluke, sklopili ugovor o prenosu imovine. Nijedno preduzeće neće moći da obavlja delatnost  posle 12. 02.2018., ukoliko bar ne podnese zahtev za dobijanje licence“.

On je rekao da „to ne shvata tako“ na pitanje da li mu sve ovo liči na pripremu države za  za privatizaciju autobuskih stanica“.

„Mislim da je ovaj Zakon stimulativan, jer nas je primorao da izmirimo obaveze prema prevoznicima, kako bismo dobili licencu. Uvodjenje finansijske discipline može samo da koristi preduzećima“, rekao je Stojanović.

Kaže da „ne vidi“ nijedan razlog da autobuske stanice, poput leskovačke , budu privatizovane.

„Možemo da izdržavamo sami sebe, poslujemo pozitivno, podižemo svakog dana kvalitet usluga i ne znam zašto bi uspešna preduzeća ovog tipa ušla u svojinsku transformaciju“, rekao je Stojanović.

Ova njegova tvrdnja je još zanimljivija jer je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović na poslednjoj sednici Skupštine grada nekoliko puta rekao da autobuska stanica treba da se privatizuje.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare