Direktor belgijske kompanije predstavio srpske radnike kao koloniju

BEOGRAD

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” osudili su danas skandalozno i neprimereno ponašanje direktora belgijske kompanije Metech iz Smedereva Valtera Knabea i zatražili da se zbog ispoljavanja “kolonijalnog rasizma” odmah izvini srpskim radnicima i da kao “persona non grata” napusti  Srbiju.

Kako se navodi, Knabe je na društvenim mrežama ilustrovanom fotografijom ispoljio krajnje neprihvatljiv i bizaran odnos njegovog viđenja belgijskog i srpskog naroda, predstavljajući srpske radnike kao koloniju Štrumfova, a belgijske kao kolonijalne imperatore, uz natpis “When Serbs and and Belgium`s work together” (Kad Srbi i Belgijanci rade zajedno).

Sloga je navela da je posebno ogorčena što je Privredna komore Požarevca Knabea proglasila za regionalnog poslovnog lidera za 2020. godinu, i to za godinu u kojoj je belgijski kralj Filip izrazio duboko žaljenje narodu Konga zbog zlostavljanja i nedela u periodu od 19. veka do 1960. godine, kada je Belgija kao kolonijalna sila kontrolisala Kongo, pri čemu su milioni nedužnih Afrikanaca stradali kao robovi.

Sindikat je dodao da će o svemu obavestiti ambasadora Belgije, Svetsku federaciju sindikata WFTU, Evropsku levicu i socijademokratske partije u Evropskom parlamentu. 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare