Dimitrije Djordjević treći na republičkom takmičenju iz fizike

LESKOVAC

 

Učenik šestog razreda OŠ „Vuk Karadžić“ iz Leskovca Dimitrije Đorđević osvojij je treće mesto na republičkom takmičenju iz fizike koje je održano u Kragujevcu.

 

Ovako visoko mesto Dimitrijje je osvojio u konkurenciji od 195 vršnjaka.

Kaže da mu je ovo prvo  republičko takmičenje na koje se plasirao I da nije znao šta ga očekuje.

„Znao sam da neće biti lako i da ću morati da se potrudim. Nisam razmišljao o rezultatu, važno mi je bilo da uradim najbolje što mogu. Imali smo pet zadataka, četiri sam tačno uradio, za peti nisam imao vremena. Tačnije, napravio sam tehničku grešku na početku i kasnije nije bilo vremena da se to ispravi. Zahvaljujući spremanju za takmičenje naučio sam da moram da crtam skice i slike, a ne da postavljeni zadatak radim samo misaono, povežem logički i to bude to.“

Odličan je đak. Pored fizike voli i matematiku, dvoumi se da li da sledeće godine bude u matematičkom odelenju koje postoji u školi. Nije mu bilo teško da se sprema za takmičenje. Zahvalan je i nastavnicima drugih predmeta koji su ga malo tolerisali dok su trajale pripreme za takmičenje.

„Ali, spremao sam i te predmete, nisam hteo da zapostavim gradivo. U razredu su mi svi čestitali na uspehu, kažu da su mi bili podrška i da su i oni zaslužni za uspeh, ali nisu bili zainteresovani da čuju koje sam zadatke imao, pa da probaju i oni da ih urade.“

Goran Tasić, nastavnik fizike, kaže da je zadovoljan Dimitrijevim rezultatom.

„Bio je prvi u regionu i to je samo za sebe dovoljan uspeh. Ima tu i ambicioznih kolega, roditelja, dece, puno ulažu, privatno se spremaju… Dimitrije je sve savladavao u redovnoj nastavi na časovima, ali kad je došlo do republičkog takmičenja, onda smo morali da pojačamo rad, da uključimo i dodatne časove. On je, po meni, posebno nadareno dete, ima posebnu percepciju, postavlja zanimljiva pitanja, što je i mene nateralo da pokušam da izvučem maksimum iz njega. Verujem da on taj maksimum još nije pokazao, jer je tek šesti razred, prvi put se sreće sa fizikom. Sledeće godine će biti teže gradivo, ali njemu će biti zanimljivije, jer on već ima „štofa“ što bi se reklo… Ali, o tom potom, najvažnije je da nastavi da radi,“ kaže Tasić.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare