Digitalizacija knjiga u vlasotinačkoj biblioteci

 

VLASOTINCE

 

U okviru projekta Digitalizacija zavičajnog fonda, u vlasotinačku biblioteku „Desanka Maksimović“ stigla je oprema za digitalizaciju knjiga. Ovaj skener sa pratećim aparatima koristiće se za arhiviranje 2000 jedinica bibliotečke građe iz Zavičajnog fonda, po najmodernijim standardima.

“U prvoj fazi arhiviraće se neknjiževna građa kao što su razglednice, fotografije, rukopisi, plakati, leci i slično, a kasnije će se preći na digitalizaciju retkih knjiga. Ona izdanja koja postoje u više primeraka neće se arhivirati na ovaj način – kaže bibliotekar Aleksandra Krstić.

Digitalizovana građa će, putem sajta biblioteke i portala Digitalne biblioteke Srbije, biti dostupna svima koji žele da proučavaju Vlasotince i okolinu. Moći će da se pregleda, ali ne i preuzima.

“Digitalizacija je važan standard u oblasti arhiviranja. Naša je obaveza da sačuvamo bitnu građu za buduća pokoljenja, ali i da je prilagodimo modernim komunikacijama i učinimo dostupnijom čitaocima- rekao je predsednik opštine Zoran Todorović.

vlasotince-digitalizacija-1

Građani koji poseduju predmete značajne za istoriju Vlasotinca, a nisu voljni da ih poklone mogu da ih daju na skeniranje I obično istog dana dobiju nazad.

“Cilj ovog projekta je da obezbedimo čuvanje jedinica Zavičajnog fonda na pravi način I da poboljšamo usluge biblioteke- rekla je direktor biblioteke “Desanka Maksimović” Miljana Išljamović.

Projekat Digitalizacija zavičajnog fonda realizuje se u saradnji sa Ministarstvom kulture I informisanja. Vrednost opreme je 1 245 150 dinara, a ukupna vrednost projekta je blizu dva miliona dinara. Prva digitalizovana zbirka očekuje se krajem godine.

 

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare