DEVENPORT: NISAM UPOZNAT SA PLATFORMOM

NIŠ

 

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport rekao je danas u Nišu da će Evropska Unija i dalje pomagati Srbiju i finasijki i dodao da je planirano iz evropksog budžeta do  2020. godine po 200 miliona godišnje za razlčite namene.

 

“Ovaj novac naredne godine biće prvenstveno usmeren ka energetici, infrastrukturi, razvoju malog i srednjeg biznisa i unapređenje rada javne uprave”, rekao je  Davenport na otvaranju Sajam projelata koje je  Eu finaisrala u Srbiji.

Predstvaljeno je  30 projekata iz 12 sektora.

Davenport je rekao da je Evropska unija od 2000. godin kroz razne projekte, donirala  Srbiji tri milijarde evra“.

„ Projekti su realizovani u najrazličitijim oblastima, a zajedničko svima je da su doneli konkretnu dobit građanima Srbije”, dodao je on.
Devenport je, odgovarajući na pitanje kada se može očekivati otvaranje prvih poglavlja, rekao “sa Srbijom sada želimo otvaranje pregovora o poglavljima 23 i 24 koja se odnose na vladavinu prava i bezbednost. Mislim da možemo da očekujemo da ta poglavlja budu otvorena do kraja godine, ali će to zavisiti od tempa pripreme Vlade Srbije za pregovore”, dodao je on.

EU očekuje da od Srbije najpre dobije dva akciona plana koja se odnose na pregovore o poglavljima 23 i 24, rekao je Davenport i dodao da „ ti planovi treba da odgovaraju očekivanjima Evropske unije“.

Na novinarsko pitanje da li to što je planirano da Srbije do 2010. godine iz EU godišnje dobija po 200 miliona evra znači da neće biti primljena u članstvo do te godine , Devenport je rekao  da je „premijer (Aleksandar) Vučić rekao da bi Srbija do 2018. trebalo da bude spremna za članstvo i da bi mogla do 2020. da postane član EU“.

Devenport je rekao da je EU posvećena Srbiji, da je posvećena proširenju EU,  uključujući sve zemlje regiona.

“Posvećeni smo daljem napretku Srbije na putu ka članstvu u EU”, rekoa je Devenport.

Podsetio je i da su prošle godine otvoreni pregovori i da je završen pregled svih oblasti kojima se treba baviti u pregovorima.

„Sada želimo da dodje do  otvaranja prvih poglavlja“, zaključio je Devenport i dodao da će biti još kontakata  izmedju Evropske komisije i Vlade Srbije ali da sam  termin otvaranja poglavlja zavisi “od pripreme tih dokumenata“.

Devenport je istakao da je jako važno što je nastavljen dijalog u Briselu izmedju Beograda i Prištine.

On je rekao i da “nije upoznat” sa platformom predsednika Srbije Tomislava Nikolića o Kosovu i da je o tome čitao iz medija.

„Bitno je da se dijalog nastavlja,“ rekao je Devenport i  ocenio da  je „došlo  do napretka” na putu normalizacije odnosa.

„Nedavno je došlo do napretka u dijalogu o pravosuđu i sada je reč o punoj implementaciji svih tih obaveza ne samo sa srpske strane, već i od strane Prištine”, rekao je Devenport i dodao da „posle implementacije dogovorenog“ treba „da nastavimo da pričamo o drugim temama“.

 

Na drugom Sajma projekata EU (“EU i Srbija na delu”) je predstavljeno oko 30 projekata iz 12 sektora na osam štandova.

Prvi sajam  je održan u Beogradu.

Učesnike sajma su pozdravili pomoćnik direktora Kancelarije za evropske integracije Sanda Šimić i zamenik gradonačelnika Niša Ljubivoje Slavković.

Devenport će danas obići Univerzitetsku biblioteku “Nikola Tesla” gde se sprovodi projekat koji finansira EU, razgovaraće sa studentima i prisutvovaće otvaranju Festivala evropskog filma u Nišu.

Sajam je organizovala delegacija Evropske unije u Srbiji, u saradnji sa Kancelarijom za evropske integracije Vlade Srbije, Informacionim centrom EU i EU info kutkom Niš.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare