Destani: Nacionalni savet uputio zahtev u ime svih Albanaca

 

PREŠEVO

Predsednik Demokratske unije doline (DUD) Skender Destani rekao je za JUGpress da albanski predstavnici sa juga Srbije nisu tražili od Skupštine Kosova izglasavanje odluke o pripajanju tri opštine već pomoć u vezi obrazovanja na albanskom jeziku i rešavanje drugih problema.

“Ne verujem da su tražili rešavanje statusa Preševske doline a i Ustav Kosova zabranjuje pripajanje drugih teritorije ili oduzimanje teritorije Kosova”, rekao je Destani.

“Zna se u kakvom je stanju prosveta u Preševu, Bujanovcu i Medveđi sa udžbenicima na albanskom jeziku. To je veliki problem koji država Srbija, na žalost, neće da rešava”rekao je Destani i dodao da “ako država Srbija to neće da rešava, onda mi tražimo pomoć od Kosova i Albanije”.

” Izgleda da i ovi iz Albanije ne žele da se mešaju u politiku i preostaje samo Kosovo. To je sigurno predlog Albanskog nacionalnog veća da se potpiše dogovor sa Ministarstvom u vezi rešvanja preblema tekstova na albanskom jeziku za šta mislim da je u redu i politički i pravno zasnovan zahtev Albanaca”.

Na pitanje kako gleda na komentare da su te zahteve potpisala trojica političara iz Partije za demokratsko delovanje i da on nije ponudjen drugim strankama na potpisivanje, Destani je rekao da se ne može ići po političkim strankama.

” Zahtev je u ime Nacionalnog veća, koje predstavlja Albance u Srbiji. Mislim da je u redu i s pravne i političke strane, jer je zahtev u ime Albanca predstavio najveći organ koji predstavlja Albance u Srbiji. Ne moraju tu političke stranke da se potpišu”, rekao je Destani..

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare