DESET GODINA GAS-A

 

LESKOVAC

Na današnji dan pre 10 godina krenuli su prvi autobusi sa Leskovačke gradske autobuske stanice, koju je osnovao tadašnji Fond za razvoj grada, rekao je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, koji je zajedno sa nečalenikom Jablaničkog upravnog okruga Božidarom Stojiljkovićem prisustvovao obeležavanju jubileja.

Od 2010. godine LEGAS posluje kao javno preduzeće Gradska autobuska stanica. Po broju putnika danas je ova stanica na četvrtom mestu u Srbiji. Samo tokom 2015. godine izdato je 180.000 prevozničkih karata, primljeno 93.000 autobusa i otpremljeno 88.000.

„Pružanje što kvalitetnijih suluga našim sugrađanima, putnicima, to je prioritetni zadatak. Efikasan rad, minimalni troškovi i korišćenje svakog viška za poslovanje i poboljšavanje postojećeg stanja. Ovo preduzeće je na dobrom putu. U prošloj godini postignuta je finansijska stabilizacija u Gradskoj autobuskoj stanici, vraćeni su dugovi, uveden je red u sistemu funcionisanja, isplaćeno je 11,5 plata. GAS se pretvorio u firmu koja posluje sa pristojnim dobitkom, i nadam se da će taj dobitak biti svakoga meseca veći, rekao je Cvetenović.

„U narednom periodu, dodao je Cvetanović, sva javna preduzeća treba da postanu stabilna, ekonomska, da mogu da funkcionišu i unapređuju svoj rad. Pre 10 godina kada smo ja i gospodin Veličković zajedno otvorili ovu stanicu, imalo je još mnogo toga da se uradi. Preuzimanjem odgovornosti od strane drugih potpuno je sve stalo. Ni jedan stub nije završen. Mnoge stvari su se pomakle na bolje kada je Veličković preuzeo odgovornost, napredak se svake godine vidi, i u finansijskom smislu, i u onome što ovde može da se vidi. Mi više nemamo alternativu da u narednim godinama razmišljamo da li hoćemo i možemo, već nam treba plan završetka objekta i način realizacije tog plana, a grad Leskovac će da stoji iza vas i pružiće finansijsku podršku kako bi ovaj objekat zasijao, i kako bi zauzeo jedno od prva tri mesta u Srbiji.

Objekti koji su urađeni, dolazni perion, restoran, novi sanitarni čvor, biro za prodaju turističkih karata, urađeni su zato što je to neophodno da bi stanica dobila veću kategoriju od strane komisije Privredne komore Srbije. Sa povećanjem kategirije, povećaće se i prihodi GAS-a.

„Prema prelimiranim računicama, naši prihodi bi trebalo od ovog momenta do momenta izlaska komisije da budu veći za 20 procenata. To omogućava GAS-u da uz pomoć grada bude investitor koji će završavati ovaj objekat. Mi ne tražimo da grad uloži maksimalan deo sredstava, već će GAS imati mogućnosti da ulaže bar koliko ulaže grad u završetak ovog objekta. Ideja je da se poslovni prostor od 2.000 kvadrata pretvori u hostel, koji bi bio na jako dobrom mestu zbog blizine autobuske i železničke stanice. Namera je da se uvede potpuno automatizovan proces, aplicirali smo kod nemačke ambasade za 25.000 evra za program koji treba da omogući novi server i kompletno novo uređenje saobraćaja na stanici. Sledeća faza je potpuno pokrivanje panelima za proizvodnju električne energije na 3.000 kvadrata, čime GAS postaje veliki isporučilac električne energije, u šta će se uložiti oko 70.000 evra. Time ćemo postati firma koju će biti nemoguće uništiti, stabilna firma, i ko god upravlja GAS-om posle ovoga, biće dobar direktor“, rekao je direktor GAS-a Gojko  Veličković.

 

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
riibari ljudske duse
riibari ljudske duse
8 godine pre

Najbezobzirniji ,najbezocniji inajbizarniji dvojac na vlastii u ovoj kasabi. I umesto da cute oni i daljeobecavaju hostele ,brda i doline. Znamo sta su zajedno radili pre desetak godina.Legas,Medicinska,Usluzni centar…