Deo uprave UNS-a: Nezapamćena praksa

BEOGRAD

Vrh aktuelnog rukovodstva Udruženja novinara Srbije (UNS) sproveo je nezapamćenu praksu kolektivnog učlanjivanja čitavih redakcija pred izbornu skupštinu zakazanu za 29. maj, ocenio je deo uprave tog novinarskog udruženja u današnjem saopštenju.

Oni javno postavljaju pitanje šta se to tako drastično promenilo u UNS pa se od početka godine za članstvo prijavilo oko 500 ljudi, od čega je samo tokom aprila i maja stigloskoro 400 prijava, uz ocenu da se toliko medijskih radnika ne prijavi u UNS za dve, pa ni i tri godine.

Tome u prilog navode da se 2018. godine učlanilo 158, naredne godine 214, a da je tokom 2020.  bilo 127 prijava.

“Drugog objašnjenja nema – reč je o makijevalističkom pristupu u službi pobede sadašnjeg predsednika Vladimira Radomirovića”, uveren je deo uprave UNS, od kojih je devetoro potpisalo današnje saopštenje, u ocenu da se radi o “izbornoj kampanji nalik političkoj borbi za vlast”, i to u novinarskom udruženju koje mora ostati iznad svake politike. 

Aktuelnog predsednika UNS i kandidata za novi mandat na toj funkciji  Radomirovića pozivaju da javno kaže šta je dogovorio sa Profesionalnim udruženjem novinara Srbije (PROUNS) 23. aprila u Pres centru UNS.

“Da li su dilovi sa PROUNS i medijskim gazdama bliskim vlasti, svakodnevni pritisci na redakcije, kolektivni spiskovi za učlanjenja, čak i bez znanja kolega, principi novinarske profesije”, pita deo uprave UNS i ocenjuje da  se radi o “živom medijskom blatu” u koje UNS polako tone, zajedno sa principima na kojima je počivao decenijama.

Pozvali su i članicu Saveta REM Višnju Aranđelović da javno kaže da li je tačno da je za izborne interese jednog dela UNS pregovarala sa predstavnicima medija u Beogradu i u još nekim gradovima Srbije koji su u  direktnoj nadležnosti REM.

“Pozivamo Ljiljanu Smajlović i Petra Jeremića da objasne kako to članica Кomisije za žalbe Saveta za štampu  i predsednica Suda časti UNS i jedan menadžer za etiku mogu da pogaze svaku etiku u svom udruženju tako što kao potpisnici kandidature Radomirovića odlučuju o diskvalifikaciji njegovog protivkandidata Živojina Rakočevića”, navodi u saopštenju deo uprave UNS.

Oni ističu da su kao članovi uprave UNS ogorčeni  zbog takvih postupanja, pa pozivaju Radomirovića i njegove saradnike da novopridošle kolege “ne iskoriste za jednokratnu upotrebu” i da izbore sprovedu kao što se do sada radilo, dok su kolege pozvali da se odupru pritiscima i “da se svi zajedno izborimo za slobodu mišljenja i izbora”.

Saopštenje su potpisali potpredsednik UNS i član Uprave Budimir Ničić,  kao i članovi Uprave Slobodan Ćirić, Jelena Petković, Jovanka Stanojević, Olivera Milošević, Zorica Đoković, Edib Honić, Novka Ilić i Dragoljub Janojlić.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare