Deo ulice u Nišu kod Kliničkog centra dobiće ime hirurga Laze

NIŠ

  Na inicijativu Bojana Marinkovića, predsednika Komisije za nazive delova naseljenih mesta i nazive ulica, u Nišu će jedna ulica poneti ime legendarnog ratnog hirurga dr Miodraga Lazića. U pitanju je deo ulice Vojislava Ilića koji prolazi između zgrade novog i starog Kliničkog centra. Predlog je usvojen na sednici Komisije, ali je potrebno da se o tome izjasne i odbornici Skupštine grada Niša.

                       “Doktor Lazić je bio veliki prijatelj moje porodice, ne postoje reči kojima bi se mogao opisati takav čovek niti se nabrojati njegove zasluge za Nišlije i sa srpski narod odasvuda. Najkraće bi bilo reći, heroj, humanista kakav se retko rađa, koji nije štedeo svoj da spasi tuđe živote”, kaže Marinković obrazlažuči svoj predlog koji će biti prosleđen Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu nakon čega treba da ga potvrdi i Skupština grada.

                        “Očekujem da se ulica formalno preimenuje do kraja leta kada će se konstituisati novi skupštinski saziv. Lično ću se angažovati kako bi ovaj predlog što pre bio uvršten u dnevni red skupštinskog zasedanja”, naglašava Marinković.

                           Ulica Miodraga Lazića proteže se od heliodroma novog Kliničkog centra i izlazi na Bulevar Zorana Đinđića, baš na mestu gde je oslikan mural u njegovu čast.

                           Paralelno sa ovom, poktenuta je i inicijativa da Medicinska škola u Nišu takođe posnese ime ratnog hirurga koji je spasio mnoge živote, ali i da se njegovo ime nađe i na novoj zgradi Kliničkog centra.

                          Pre nekoliko dana u prepunoj sali Oficirskog domu u Nišu održana je promocija drugog izdanja dnevnika legendarnog ratnog hirurga Miodraga Lazića „Dnevnik ratnog hirurga“, a mnogi zagovaraju ideju da se ova knjiga neđe i u rukama učenika Medicinske škole koja bi postala svojevrsni “bukvar” onima koji nameravaju da krenu na Medicinski fakultet ili za one koji kreću da rade u struci. U dnevniku koji je vodio dr Miodrag Lazić od kraja 1995. i početkom 1996.godine opisano je više od 3.500 operacija koje je izveo u ratnoj vojnoj bolnici kod Sarajeva.

                         Ratni hirurg, direktor Urgentnog centra KC Niš, dr Miodrag Lazić je preminuo u KC gde je proveo ceo svoj radni vek izgubivši bitku sa virusom korona.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare