Demonstranti upali pa izbačeni iz Skupštine, policija bacila suzavac, ima povređenih

BEOGRAD

(Agencije)

Nekoliko hiljada ljudi protestuje večeras ispred Skupstine Srbije zbog najavljenih mera radi sprečavanja širenja korona virusa i trodnevnog policijskog časa i uzvikuju „lopovi“ i „izlazite napolje“

Demonstranti ispred Skupštine Srbije su se nešto pre 23 časa ponovo na kratko sukobili sa žandarmerijom koja je postavila kordon na gornjem delu stepeništa isped ulaza u zgradu, javljaju agencije

Policija je upotrebila suzavac ili biber sprej. Među demonstrantima ima povređenih sa okrvavljenim glavama. Demonstranti su se povukli sa gornjeg dela stepeništa pa se situacija smirila.

Ispred Skupštine Srbije je više hiljada ljudi, postavljenih između Trga Nikole Pašića i zgrade Glavne pošte. Saobraćaj je na tom delu zaustavljen.

Policajci u opremi za razbijanje demonstracija izbacili su grupu demonstranata koja je večeras posle 22 časa ušla u zgradu Skupštine Srbije.

Tokom te akcije došlo je do koškanja policajaca i demonstranata. Demonstranti su tvrdili da je jedan od njih uhapšen a policajci da ih demonstranti gađaju flašama i konzervama.

Demonstranti su skandirali „izdaja, izdaja“ i pevali „Oj Kosovo Kosovo“, „lopovi, lopovi“, „Ostavka, ostavka“ i uvreda na račun Vučića, dok su policajcima skandirali bacite štitove.

Bivši poslanik Dveri Srđan Nogo je za TV N1 rekao da ne zna čije su pristalice okupljene i da „ovde treba da se rešava jedan bolesnik koji uništava ceo narod.“

Nogo se na platou ispred Skupštine pojavio na početku protestaa posle 20 časova, ali su mu okupljeni skandirali „Nogo idi kući“.

Radomir Lazović iz inicijative Ne davimo Beograd, izjavio je da je uzrok ovog spontanog protesta nagomilano nezadovoljstvo vlašću u Srbiji, ali je rekao da njegova organizacija ne poziva na masovna oupljanja zbog opasnosti od korona virusa.

„Oseća se u vazduhu nezadovoljstvo. Ovaj čovek vlada sa kriminalcima“, rekao je Lazović za N1, pokazujući na zgradu na Andrićevom vencu 1.

On je dodao da Inicijativa ne poziva ljude na okupljanje.

„Mi ne pozivamo ljude na okupljanje, rizik je veliki, ali neka svako radi po svojoj savesti“, poručio je Lazović.

Među nekoliko hiljada okupljenih ima i levičara i desničara, a čule su se i nacionalističke presme.

Protest je počeo malo nakon obraćanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je te mere najavio.

Pojedini učesnici skupa pište, pojedini duvaju u vuvuzele, lupaju šerpe i uzvikuju pogrdne parole protiv predsednika.

Foto: Fonet / Zoran Mrđa

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare