Demokratska stranka najoštrije osuđuje napad na Rome u Leskovcu

BEOGRADDemokratska stranka najoštrije osuđuje napad huligana na žitelje romskih naselja u Leskovcu i zahteva hitnu i efikasnu reakciju države i nadležnih organa ne samo na identifikovanju i adekvatnom kažnjavanju počinilaca, već i na sankcionisanju podstrekača, kao i svih koji su doprineli širenju agresije i mržnje u društvenoj svakodnevici, saopšteno je danas iz centrale DS.

“Nasilje u proteklim nedeljama nad manjinskim grupama i pojedincima poprima alarmantne razmere. Nisu sporadične pojave, usamljeni primeri i incidenti bez posledica. Netolerantnost, nepostojanje društvenog dijaloga, zagađena medijska sfera i nedostaci obrazovnog sistema, na koje smo ukazivali, posledično stvaraju preduslove za ispoljavanje svih retrogradnih pojava. Stereotipi, predrasude i neznanje koji se lansiraju u tabloidima i za političkim govornicama stvaraju štetnu i pogubnu klimu u kojoj obračun postaje metod. Insitutucije moraju da se angažuju značajnije i pošalju jasnu poruku da su nacionalizma. Šovinizam i rasizam neprihvatljivi u Srbiji. Ne želimo zemlju u kojoj nema jednake bezbednoti za sve njene građane, u kojoj su prijavljeni oblici nasilja samo vrh ledenog brega, gde se i deca u školama počinju deliti.

O kakvom dostignutom stepenu demokratizacije govorimo kada smo svedoci da razularene grupe nesmetano palicama vitlaju i prete od Borče do Leskovca. Nije na žrtvama nasilja da se izbore sa svim pošastima i sami izvojevaju pobedu u nečemu što svi zajedno moramo nadvladati. Zato zahtevamo da svi sa više odgovornosti i hrabrosti, svakodnevno rade na sprečavanju svih pojavnih oblika anticivilizacijskog ponašanja i destruktivnog delovanja i osude najodgovorniji za eskalaciju, oni koji ga propagiraju i njime se služe”, navela je DS. 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare