Delegacija Niša na Forumu pametnih gradova u Kini

NIŠ

Delegacija grada Niša koju su činili pomoćnik gradonačelnika Miloš Milošević, direktor JKP Mediana Dragoslav Pavlović i direktor JKP Parking servis Dejan Dimitrijević boravila je, na poziv i u organizaciji kompanije Huavei, na tradicionalnom Forumu pametnih gradova u Šenženu u Kini.

Na Forumu su predstavljena dostignuća koja su u ovoj oblasti ostvarena u većem broju gradova u svetu, i koja će, u saradnji sa Kompanijom Huavei, biti implementirana  i u Nišu.

Asocijacija pametnih gradova, trenutno okuplja oko 700 metropola, među kojima su i Peking, Singapur, Barselona, Dubai i mnogi drugi. Cilj je stvaranje pametnih digitalnih servisa za građane koji će omogućiti bezbednije i pametnije društvo i ambijent.

Integracija ovih tehnologija će pomoći gradskim upravama da izgrade sigurno, inteligentno i efikasno socijalno i ekonomsko okruženje.

U sklopu Foruma, članovi niške delegacije imali su niz sastanaka sa predstavnicima menadžmenta Huaveija, a upriličen je i obilazak Centrale Korporacije, kao i komandnih centara iz kojih se rukovodi kompletnim sistemom pametnih i bezbednosnih servisa grada Šenžena koji je vodeći u svetu po primenih visokotehnoloških inovacija u organizaciji funkcionisanja grada.

Da podsetimo, Niš je tokom nedavnog boravka državne delegacije Srbije u Pekingu izabran za realizaciju pilot projekta u implementaciji pametnih tehnologija u našoj zemlji. Na taj način, Niš će postati prvi pametan grad u Srbiji, a na sastancima sa kineskim partnerima analizirala se mogućnost za uvođenje  smart tehnologija u oblasti saobraćaja, komunalnih sistema  i bezbednosti u Nišu.

Dogovoreno je da vrlo brzo u Niš stigne i delegacija ove kineske korporacije sa kojom će se definisati detalji i dinamika realizacije projekta, koji naš grad sprovodi u saradnji sa Ministarstvom telekomunikacija Srbije.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare