Delegacija Državnog zbora Slovenije gosti Nišavskog upravnog okruga

NIS

Delegacija Državnog zbora Republike Slovenije posetila je sedište Nišavskog upravnog okruga i susrela se sa načelnicom Draganom Sotirovski.

Glavna tema razgovora bila je unapređenje saradnje u mnogim oblastima između lokalnih samouprava Nišavskog upravnog okruga i Republike Slovenije.

Kako je istakla načelnica Dragana Sotirovski, koja je nedavno bila član srpske delegacije koja je posetila Sloveniju, mnoge lokalne samouprave iz Nišavskog upravnog okruga već imaju uspostavljenu saradnju sa slovenačkim gradovima, ali je treba unapređivati na svim poljima, u zdravstvu, školstvu, turizmu, poljoprivredi, privredi. Ujedno je pozvala potencijalne investitore da ulažu u jug i jugoistok Srbije. Predložila je razmenu učenika o kojoj je bilo reči sa udruženjima Srba u Sloveniji.

Unapređenju saradnje doprinosi avio linija sa Niškog aerodroma Niš- LJubljana, koja saobraća dva puta nedeljno, ali i privrednici iz Niša koji imaju svoja preduzeća u Sloveniji i mnoge slovenačke firme koje posluju u Srbiji i Nišavskom okrugu.

Zahvalnost za srdačan doček u Nišavskom upravnom okrugu u ime Delegacije Slovenije uputili su Predrag Baković, narodni poslanik i predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Srbijom, Lidija Divjak Mirnik, članica Grupe prijateljstva, dr Franc Trček, član Grupe prijateljstva.

Slovenija je članica Evropske unije, i kako su Slovenci istakli, podržava prijem Srbije u EU.

Susretu su prisustvovali narodni poslanik Milija Miletić, koji je predsednik Odbora Skupštine Republike Srbije za saradnju Srbije i Slovenije, republički poslanik Hadži Milorad Stošić, predsednici lokalnih samouprava Nišavskog upravnog okruga, gradskih opština, direktor Kliničkog centra, Doma zdravlja u Nišu, Turističke organizacije Niš, Republičke Privredne komore, Nacionalne službe za zapošljavanje, Veterinarskog instituta, Lovačkog saveza Srbije, predstavnici srpskih preduzeća u Sloveniji, kao i predstavnici Udruženja Slovenaca u Nišu „ Franc Prešern“.

Slovenačka delegacija će u toku dana obići opštinu Srljig.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Проститутки Бишкека
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x