Dejanović: Za poboljšanje demografske slike Srbije planirano 650 miliona dinara

NIŠ

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović najavila je danas, prilikom posete Nišavskom okrugu da će za opštine u martu biti raspisan konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za pronatalitetnu politiku, upravljanje migracijama i za pitanja aktivnog starenja. Za poboljšanje demografske like Srbije Republika će izdojiti 650 miliona dinara.

Ministarka je kazala da je Republika  prošle godine posebno stimulisala povećanje kapaciteta predškolskih ustanova a da će  se ove godine  ići i na druge segmente, posebno na usklađivanje rada i roditeljstva.

“ Važno je da roditelj zna da mu je dete na sigurnom dok je na poslu”, rekla je Đukić Dejanović na sastanku sa predsednicima opština sa području Nišavskog, Pirotskog i Topličkog okruga.

„Planiiramo da u martu ove godine raspišemo jedan konkurs na koji će se javiti jedinice lokalne samouprave, opštine i gradovi kako bi dobili nepovratna sredstva za sva tri segmenta, za pronatalitetnu politiku, za upravljanje migracija i za pitanja aktivnog i starenja uopšte“, objasnila je minsitarka Slavica Đukić Dejanović.

Demografska kretanja su spora, rekla je miistarka ali “ ako se učini sve što se može učiniti mi ćemo imati tek za deset godina značajnije popravljanje situacije” rekla je Đukić Dejanović i dodala :

„To nećemo postići samo finansijskom podrškom roditelja, već i smanjenjem psihološke cene roditeljstva, olakšavanjem pozicije materinstva i majke kroz aspekt jačanja njenog zdravlja, kroz servisne aktivnosti“.

Ona je kazala da su demografski parametri posebno loši na jugoistoku Srbije i zato država najviše sredstava ulaže u taj deo zemlje.

“Opštine na području Nišavskog okruga dobile su do sada 50 miliona dinara, a da pri tome Niš nije aplicirao. Očekujemo da se to promeni i da se Niš prijavi za dodelu sredstava, što će značajno povećati iznos odobrenih sredstava za taj deo zemlje”, izjavila je Đukić Dejanović.

Načelnica Nišavskog okruga Dragana Sotirovski izjavila je da se od svih opština na području tog okruga najbrže “prazne”, odnosno ostaju bez stanovnika opštine Svrljig i Gadžin Han.

“U Svrljigu se godišnje na 1.000 stanovnika rodi sedam beba, a umru 23 osobe. U Aleksincu se na 1.000 stanovnika rodi osam beba, a umre 18 ljudi”, kazala je Dragana Sotirovski , načelnica Nišavskog upravnog okruga Dragana Sotirovski.

Načelnica Nišavskog upravnog okruga Dragana Sotirovski pokrenula je ideju za osnivanjem Centra za demografiju Jugoistočne Srbije.kako bi demografski problemi tog dela zemlje, ali i čitave Srbije bili bolje sagledani.

„Ako se uzmu u obzir oni podaci koji se vode kao statistički a koji pokazuju da se u Aleksincu na hiljadu stanovnika rodi osam, a osamnaest umre, ili u Svrljigu gde se na hiljadu stanovnika rodi sedam beba, a umre 23 ljudi, onda ovaj deo Srbije nema dobru demokgrafsku sliku i da mi moramo da učinimo sve da je promenimo na bolje. Moamo svi da donesemo odluke o toem šta je to što našim samoupravama treba, da to kažemo, a moja je ideja i da Niš, a mislim da to zaslužujemo, dobije centar za demografsko istraživanje,a koji bi nam pomogao da država bolje sagledava problem sa kojim se suočava cela naša zemlja“, zaključila je Dragana Sotirovski.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare