Dejan Savić na Fakultetu za sport

NIŠ

Naša opredeljenje je da, kada je u pitanju struka, na fakultet dovedemo što više ljudi iz Saveza ili klubova koji će držati predavanja i tako dati značajan doprinos u tom delu nastavi na našem fakultetu. Oni su nezamenjivi predavači za studente upravo iz tog razloga jer imaju mnogo teoretskog i praktičnog znanja a dolaze iz struke. Posebno im u prilog ide to što su oni prepoznatljivi u sportovima u kojima su angažovani, a to je nešto što imponuje našim studentima i oni se rado odazivaju ovakvim susretima. Svakako da im puno znači kada pred njima stoji i govori im o trenerskom iskustvu jedan Dejan Savić koji je legenda našeg vaterpola. Njegova predavanja su važna i za trenere u drugim sportovima. Njegovo iskustvo je put i primer kako se osrvaruje dobar rezultat.

              On je danas gost našeg fakulteta i tu je sa nama da dogovorimo našu dalju saradnju i aktivnosti. Naša ideja je da povežemo nauku po kojoj smo već prepoznatljivi u svetu sa praksom i sportom i pokažemo od kakvog je ona značaja za sport.

               Dejan Savić se zahvalio na pozivu i sa oduševljenjem je prihvatio ponudu da bude jedan od predavča na fakultetu kada se radio školovanju i pripremanju vaterpolo trenera. Fakultetu je čestitao na uspehu koji je postigao time što se na Šangaskoj listi nalazi među 150 najboljih svetskih fakulteta u oblasti sporta što je izuzetan uspeh.

              Saradnja fakulteta već postoji preko Udruženja vaterpolo trenera Srbije, a što se tiče konkretne saradnje uveren sam da će polaznici trenerske škole za vaterpolo spajanjem teorije sa praksom postati uspešni u svom poslu.

              Zadatak Fakulteta i stručnjaka u vaterpolu je edukacija novih kadrova i gledaćemo da se vaterpolo pa i plivanje, ne poboljša već da se podigne na jedan viši nivo. Ono što Nišu nedostaje kada je u pitanju plivanje i vaterpolo to je optimizam i pogled u budućnost. Sa pokojnim Nenadom Manojlovićem to je već krenulo 2002. ili 2003.godine kada je Niš postao jedan ozbiljan centar srpskog vaterpola. Kasnije se to malo ugasilo ali moram da budem malo i kritičan jer se u Nišu, koji je treći grad u Srbiji, možda i najmanje ulaže u sport. Budžeti za sport se smanjuju umesto da se povećavaju. Niš je i grad fudbala, boksa, košarke, rukometa, borilačkih  veština. U  gradu ove veličine moraju da budu zastupljeni svi sportovi a naš je posao da edukujemo ljude koji će da edukuju kadrove koji su neophodni za sportski rad. Gledano kroz sport stvara se karakter i duh grada i nacije.

                Uz podršku Vlade Srbije vaterpolo klubovi u državi se polako izdižu.Imali smo tu jednu finansijsku injekciju pre tri meseca gde su svi klubovi dobili određeni materijalni podsticaj i vraća se polako to da liga bude u nekom nivou sa ostalim zemljama u regionu. Hrvatsku, Mađarsku i Grčku. Klubovi moraju i sami malo više da se potrude u određenoj organizaciji jer ne može stalno nešto da pada sa neba ili od države. Siguran sam da određeni klubovi ako ništa drugo gledaju da vrate reprezentativce. Sa stanovišta struke treba više podmlatka i potrebna nam je edukacija trenera koji bi se bavili tom decom. Oni su tu da decu edukuju ali i da ih vaspitavaju.

             Kada se radi o reprezentaciji očekuju nas Olimpijske igre ako se budu održale zbog celokupne situacije, nadamo se da hoće, a mi smo već naviknuti na karantin kojiće biti na olimpijskim igrama. Cilj nam je osvjanje medalje ali videćmo način nakoji čemo da dođemo do tog cilja. Grupu ne želim da komentarišem, a psihološki momenat će tu biti najvažniji.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare