„Dedina garaža“, mesto gde deca uče najvažnije ljudske vrednosti

  NIŠ

    ’’Dedina garaža’’ je mesto u Nišu namenjeno svim klincima i klincezama koji bi da slobodno vreme provedu kreativno, zabavljajući se mimo ekrana računara i mobilnih telefona. Praveći igračke, razvijaju svoju motoriku, a donirajući ih drugoj deci odrastaju u solidarne i humane ljude. Na ideju da napravi jedno ovakvo mesto došla je Nina Spasić koja sa prijateljima i saradnicima, već sedam godina organizuje radionice – garažaonice u kojima deca provode kvalitetno vreme, kako sa drugom decom, tako i sa roditeljima. Njihove ideje prihvatila je i Lokalna fondacija Niš koja finansira neke od njihovih ideja kojima „Dedina garaža“ želi da učini nešto dobro za svoju lokalnu zajednicu.

     Kreativci iz “Dedine garaže” osmislili su radioce pod nazivom “Stvaralac velikog srca”, koje, kako im i samo ime kaže, imaju za cilj da kod mališana razviju empatiju, toleranciju i humanost, te da ih na nauče da lepota počiva na različitosti. Učešćem na ovim, posebno osmišljenim radionicama obezbeđuju se sredstva za održavanje besplatnih radionica namenjena deci iz Gradskog udruženja za pomoć osobama sa autizmom.  Ideja za radionice proistekla je iz želje da, ponovo, učine nešto dobro za svoju lokalnu zajednicu.

     „Želimo da u okviru naše male zajednice, pružimo mogućnost deci da uvide drugu stranu, da čine dobro, da vide lepo, da osete prave ljudske vrednosti i smisao svog srca. Da prodube osećaj za zajednicu, za okolinu, za druge. Da praveći igračke usvajaju vrline i podrže razvoj onih kojima je to najpotrebnije“, priča Nina.

      Nina Spasić dodaje da igra nije slučano glavna na svim radionicama jer se, upravo, kroz igru najbolje uči. Igrajući se mališani razvijaju  kreativnost, uče  nešto novo a najveći dar u svemu tome je što deca  usvjaju  vrednosti koje odlikuju čoveka, a to su empatija, tolerancija, briga za druge u humanost.

      „Deca imaju priliku da osete realne životne situacije da se snađu sa alatom, da koriste maštu, upotrebe svoje sposobnosti i veštine, na taj način im pobuđujemo prirodnu radoznanost. Na radiocima razgovoaramo o tome koliko je važno da razumemo i prihvatimo druge, učimo ih empatiji, toleranciji, solidarsnoti, humanosti. Zapravo ih učimo da vide srcem, ne očima, jer se tako najbolje vidi“, kaže sagovornica.

      Radionice „Stvaralac velikog srca“ održavaju se u udruženju Glupoan (Generala Bože Jankovića 14) nedeljom od 16,30 sati, a roditelji svoje mališane mogu prijaviti putem Fejsbuk stranice Dedine garaže. Učešćem na ovim, posebno osmišljenim radionicama obezbeđuju se sredstva za održavanje besplatnih radionica namenjena deci iz udruženja Glupoan.

    Oni koji žele da obraduju mališane za praznike, a ne znaju šta da im poklone mogu da im daruju vaučer za ove radionice i time pomognu i drugoj deci.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare