Deci sa problemima u ponašanju treba pomoć

NIŠ

„ Nedostaje mi detinjstvo“ slogan je projekta  „Razvijanje resursnog centra za decu sa problemima u ponašanju i njihove porodice“, koji su danas u Media reform centru predstavili Asocijacija za alternativno porodično staranje o deci – FAMILIA i Regionalni Centar za porodični smeštaj i usvojenje Niš.

Broj dece sa problemima u ponašanju je u porastu. Uglavnom su to deca koja su u porodici zanemarivana , imaju teškoće u emocionalno-socijalnom razvoju, a to se u okruženju u kome žive, ne prepoznaje I smatra se da su samio krivi za takvo stanje –

“Malo istraživanja se radi na ovu temu. Mi trenutno imamo 48 dece od 680 koji su i na medikamentnoznoj psihijatrijskoj terapiji. To su deca koja imaju probleme u ponašanju, zato što ne mogu da ih kontrolišu. Nama je jako bitno da ojačamo odgajatelje, hranitelje i biološke porodice, kako da se nose u trenucima kada deca emituju problem“, kaže Violeta Blagojević, direktorka Regionalnog centra za porodični smeštaj i usvojenje Niš. Ona je dodala da siromaštvo samo po sebi ne dovodi do problematičnog ponašanja kod dece ali proizvodi određena simptomatska ponašanja I disfunkcionalnost u porodici . Praksa je pokazala da se roditelji sve manje bave vaspitanjem svoje dece

“ Roditelji danas sve manje imaju vremena za svoju decu, a u stvari, detetu je mnogo potrebnije vreme, a ne poklon. “, dodala je Blagojević , koja je ukazala na pogubno delovanje rijalitija poput Farme ili Parova  u udarnim terminima na nacionalnim televizijama  . Ona je istakla da treba slušati decu i prepoznati njihove potrebe jer  su to   ključni  načini za prevenciju i reagovanje u slučaju problema u ponašanju.

“Ideja za razvijanje ovakvog resursnog centra nastala je na osnovu dugogodišnjeg iskustva asocijacije FAMILIA u radu sa vrlo ranjivim grupama dece, kod kojih smo, između ostalog, uočili i probleme u ponašanju. Stava smo da je svako dete vaspitljivo, odnosno da vredi sa svakim detetom preduzeti neke mere kako bi njegovo ponašanje bilo u skladu sa socijalnim normama”, izjavila je prof. dr Marija Mitić, jedna od osnivačica asocijacije FAMILIA, i dodala da za decu sa problemima u ponašanju u Srbiji ne postoji adekvatna briga, kao i da je njihov broj u porastu.

Unapređenje socijalizacije i uključivanje u zajednicu dece sa problemima u ponašanju, neophodno je u cilju prevencije njihove delinkvencije. Osnivanjem  Resursnog centra za decu sa problemima u ponašanju i njihovim porodicama pružilo bi individualno savetovanje i dodatna edukacija stručnjaka za što raniji rad sa decom problematičnog ponašanja.

Projekat je deo programa „Podrška Evropske unije inkluzivnom društvu“ koji sprovodi Delegacija EU u Republici Srbiji u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare