Deca iz Niša sutra putuju na takmičenje “Srbija u ritmu Evrope”

NIŠ

U Somboru se u nedelju, 25. juna, održava muzičko takmičenje  „Srbija u ritmu Evrope“. Grad Niš ove godine  prvi put učestvuje na ovom velikom i značajnom  dečijem muzičkom festivalu.  Danas je tim povodom u Gradskoj kući za predstavnike Niša, decu iz niških škola priređen prijem.

Takmičenje “Srbija u ritmu Evrope” postoji od 2008. godine.  Svake godine ambasade zemalja u Srbiji predlažu grad koji će ih predstavljati. Prilikom boravka u Nišu bivši ambasador Turske izrazio je želju da njegovu zemlju na takmičenju predstavljaju deca iz Niša – rečeno je danas u Gradskoj kući.

„Mi smo potpisali sporazum sa njima , i napravili audiciju na kojoj je učestvovalo od 150 do 200 dece. U moru bisera mi smo izabrali dvanaestoro dece , koji bi mogli da dostojanstveno predstavljaju grad Niš na tom takmičenju. Pošto je prošlogodišnji pobednik bio grad Sombor naša deca sutra putuju ka Somboru , gde će imati generalnu probu , osetiti lajting, binu, binu, sve ono što im je potrebno . Drugi autobus polazi u nedelju rano ujutru“, rekao je gradski većnik Bojan Krstić, koji će biti i deo žirija u ime grada Niša. On je dodao da je koncepcija ove manifestacije takva da 20 gradova predstavlja 20 zemalja.

U nedelju putuju roditelji dece koji se takmiče i njihovi navijači. Deca su uzbuđena nastupom ali su svi uvereni da su se dobro pripremili.

„Pevamo na turskom pesmu Emine Jahović“ I da mogu“. Super su nam protekle pripreme. Super smo se spremili i mislim da ćemo super da prođemo na takmičenju. Čula sam da je konkurencija jaka, ali se ja nadam prvom mestu. Naravno da je važno učestvovati, i ovo je veliki uspeh, ali pošto pobednici dobijaju put u zemlju koju predstavljaju, nadam se pobedi i putovanju u Tursku. “, kaže Sonja Kostić iz Ekonomske škole .

Nastup je osmišljen tako da se igra četiri vrste plesa u okviru jedne koreografije, dvanaestoro dece je na sceni, dvoje peva a desetoro su plesači.

„ Spremamo se od januara meseca intenzivno. Svake subote imamo probu i nadamo se da ćemo dobro da prođemo. Imali smo tekst na turskom i pored toga kako se taj tekst čita na srpskom, bilo je lako naučiti ga“, kaže Dušan Mančić.

Sistem glasanja je takav da jednu polovinu glasova daje žiri a drugu polovinu publika glasanjem SMS-om.

Pobednik takmićenja dovodi takmičenje naredne godine u svoj grad. Posebno je lepo što će sredstva koja se skupe glasanjem SMS-om biti podeljena tako da 40 posto ide gradu a 60 posto organizatoru. Kako je danas gradski većnik rekao, od sredstava koja bude „Niš sakupio“ biće  renovirana neka škola ili vrtić.

Njima je srećan put i dobar plasman poželeo danas i gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

Direktan prenos će vršiti TV „Prva“ u 11 sati.

Podrška niškim takmičarima se može dati slanjem SMS poruke na broj 1557, ta tekstom: pesma_15

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare