Debata o korišćenju službenog jezika i pristupanju EU

BUJANOVAC

Odbor za ljudska prava održao je okrugli sto u Bujanovcu pod nazivom “Korišćenje službenog jezika, pisma i simbola, usklađivanje sa poglavljem 23 i 24 Sporazuma o pristupanju Srbije u EU”.
Učesnici ovog sastanka bili su lideri Nacionalnog saveta Albanaca, lokalne vlasti u Bujanovcu, predstavnici Koordinacionog tela, OEBS-a, medija i drugih.
Početak okruglog stola bio je posvećen predstavljanju Akcionog plana Republike Srbije u vezi sa primenom, kao i eliminisanjem nedostataka u službenoj upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina.
Učesnici su se informisali o merama koje su u tom smislu preduzele razne centralne i lokalne institucije.


U debatu, u okviru okruglog stola, predstavljeno je niz primedbi kako u Akcionom planu tako i u pravnoj primeni Albanskog jezika i pisma.
Utvrđeno je da velika većina državnih institucija nedovoljno primjenjuje zakone koji se podudaraju sa upotrebom jezika, a nedostaci su identifikovani i u delu lokalnih institucija.
Glavna preporuka okruglog stola bila je implementacija Ustava i važećih zakona koji garantuju upotrebu jezika i pisma. Veće institucionalno zalaganje je traženo od samih predstavnika  etničke zajednice u senzibiliziranju ovog problema, ali i jasnoj individualnoj svesti o upotrebi prava u tom pogledu.
Današnji okrugli sto je podržan od strane nemačke ambasade u Beogradu, u okviru projekta: Monitoring i promocija prava Albanske nacionalne manjine na jugu Srbije.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare