DAVENPORT U PREŠEVU

PREŠEVO
Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport rekao je danas u Preševu da “ ovim kriznim situacijama vlade imaju veliku odgovornost da poštuju međunarodne standarde što se tiče prihvatanja izbeglica, a sa druge strane svaka vlada takođe ima veliku odgovornost da svojim građanima obezbedi sigurnost i bezbednost”.
On je ovako odgovorio na pitanje JUGpressa da li EU očekuje da Srbija zbrine sve izbeglice koje će ostati na njenoj teriitoriji ako zemlje EU zatvore svoje granice.
Davenport je rekao da bi svaka država, kada je reč o najavi o zatvaranju granica, trebalo da shvati ozbiljnost trenutka i da preuzme deo obaveza.
“Definitavan stav o tome znaće se u petak, na sastanku ministara spoljnih poslova EU”, rekao je Davenport .
On je rekao I da “neam potvrdjenu informaciju” o zatvaranju granica pojedinih zemalja EU, poput Slovenije I Austrije, kako pišu mediji.
Presevo Davenport 5

Presevo Davenport 4

Presevo Davenport 2

Presevo DavenportPresevo Davenport 1
Na pitanje JUGpressa koliko je EU dala para Srbiji za zbrinjavanje izbeglica Davenport je rekao da je na početku krize, u junu mesecu, EU itdvojila oko dva miliona evra u humnitarnoj pomoći Srbiji I Makedoniji.
“U drugoj fazi izdvojeno je oko 300.000 evra iz Evropskog Progresa. Evropska komisija je izdvojila paket pomoći od sedam miliona evra za Srbiju I Bivšu jugoslovensku Republiku Makedoniju a još sedam miliona evra izdvojeno je za nevladine organizacije koje se bave izbeglicama. Iz IPA fondova izdvojen je novac za rehabilitaciju centara za prihvat izbeglica. Čeka se da Vlada Srbije kaže gde će biti ti centri”, rekao je Davenport.
On je, zajedno sa predsednikom Koordinacionog tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu Zoranom Stankovićem obišao Centar za prihvat migranata u Preševu.

Na pitanje JUGpressa kako funkcioniše život u Preševu s obzirom na veliki broj izbeglica, Stanković je rekao da “život otežan” ali da do sada nije bilo nijednog incidenta niti negativne reakcije.
A pre no što su visoki zvaničnici počeli danasnji dan posetama Centru za prihvat migaranata nekoliko kamiona je izvezlo djubre koje svakodnevno izbeglice ostavljau u Centru za prihvta ali I na ulici ispred centra.
Novinarske ekipe su se kladile medjusobno koliko dugo će biti čisto kao u vreme boravka Davenporta I predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića ovde.
Predloženi odgovori su u satima.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare