Darivanje česnice i paljenje badnjaka u niškim hramovima

NIŠ

 Petogodišnji Aleksa Krstić iz Niša, koji je sa ocem Negovanom došao na Badnje veče u Svetosavski park bio je srećne ruke, i prvi pronašao zlatnik u  parčetu česnice koju Gradska opština Medijana tradicionalno daruje građanima Niša uoči Božića, najvećeg pravoslavnog praznika.

                   Nikada do sada nismo imali sreću. Predivan je osećaj biti jedan od srećnika ove badnje večeri, rekao je Negovan Krstić, koji sa porodicom živi u Rentgenovoj ulici u Nišu.

                  Česnicu je osveštao Vladika Niški Arsenije poželevši građanima koji su se o badnje veče okupili pred Hramom cara Konstantina i carice Jelene, dobro zdravlje i pozdravivši ih sa „Mir Božiji -Hristos se rodi!.           

                           Predsednik Gradske opštine Medijana Nebojša Kocić podseća da je podela česnice tradicija koju najveće niška opština održava sedam godina i da će  ona biti nastavljena, u duhu očuvanja pravoslavnih običaja.

                         Gradska opština Medijana je tradicionalno lomljenje božićne česnice organizovala u porti Hrama Svetog cara Konstantina i carice Jelene  u saradnji sa Niškom eparhijom, Mlinom „Stevanović“, Odredom izviđača „Vožd Karađorđe“, Udruženjem „Aktilum“ i javnim preduzećima.U česnici prečnika dva metra, težine oko 100 kilograma stavljena su tri zlatna dukata, pa se očekuje da preostala dva takođe budu „pronađena“ i „prijavljena“. Građanima su deljeni badnjaci, ikone, suvo voće,čaj, a čitav događaj propraćen je vatrometom.

                        Svečano i veselo je bilo i u porti  hrama Svetog Pantelejmona gde je treću godinu za redom organizovano polaganje badnjaka i lomljenje česnice u kojoj su se nalazile ikonice koje su građanima koji su ih pronašli donele dukate. Prva se sa ikonom Svete Bogorodice koju je pronašla u svom parčetu česnice javila Marija Janković a potom i Svetlanka Petrović. Njima je dukate uručio vladika niški Arsenije koji je prisustvovao i liturtgiji i paljenju badnjaka.

                        “Nisam očekivala da dobijem dukat, ali sam presrećna zbog toga. To je znak da će moju porodicu cele godine pratiti zdravlje i sreća što je i najvažnije, a dukat sam namenila svojim ćarkicama”, kaže Marija i dodaje da svake godine dolazi na Badnje veče u hram Svetog Pantelejmona, ali i da je to crkva u kojoj su krštena njena deca. “Ovo je radost i sreća za celu moju porodicu”.

                        Radost zbog dukata koji je dobila nije krila ni Svetlanka Petrović. I ona redovno dolazi tokom cele godine u crkvu, a sada je, kaže, dobila i nagradu.

                         “Dukat koji sam izvukla namenila sam unuku jer sam na njega pomislila kada sam uzela parče česnice”, kaže ova Nišlijka. “On je moja sreća i sreća cele moje porodice”.

                          Treći dobitnik zlatnika se nije pijavio, a sveštenstvo crkve čuvaće dukat do njegovog dolaska jer postoji mogućnost da je neko od građana parče česnice sa ikonicom u njemu odneo  kući ne razlomivši ga.

                         Ovo je treći put zaredom kako rukovodstvo Opštine Pantelej i sveštenstvo Crkve Svetog Velikomučenika Pantelejmona, čije ime institucionalno nose i slave kao zaštitnika ovog dela grada Niša, proslavlja  Badnji dan na ovaj način. Porta Crkve Sveti Pantelejmon je bila prepuna građana koji su najpre prisustvovali prazničnoj liturgiji, a potom i polaganju badnjaka i lomljenju česnice. Nije izostao ni vatromet koji je kao i uvek najviše rdosti izazvao kod dece.

                       Svečanoj liturgiji, polaganju badnjaka i lomljenu česnice prisustvovali su vladika niški Arsenije, pomoćnik gradonačelnika Niša dr Saša Živić, predsednik Skupštine grada Niša Rade Rajković i predstavnici Vojske Srbije.

                       “Naša želja je bila da što više sugrađana dođe u portu crkve i sa nama i sveštenstvom obeleži ovaj praznik i da se na ovaj način polako vraćamo svojim korenima i veri zajedno sa našom crkvom i sveštenstvom”, kazao je Bratimir Vasiljević predsednik opštine Pantelej. “Posebno nas raduje što u porti crkve ima sve više dece”.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare