Danica upamtila 285 Pi decimala

NIŠ

  Danica Petrović, učenica Osnovne škole “Dositej Obradović” u Nišu pobednica je takmičenja u pamćenju Pi decimala koja je na takmičenju održanom u Osnovnoj školi “Dušan Radović”, u jednom dahu izgovorila 285 decimala. Takmičenje je održano u petak  u okviru obeležava Svetskog dana broja Pi koji se svake godine obeležava 14.marta na dan rođenja Alberta Anštajna. Takmičenje u školi „Dušan Radović“ okupilo je 46 osnovaca.

                  Drugo mesto pripalo je Anastasiji Stoiljković, učenica  OŠ „Milan Rakić“ koja je upamtila 255 decimala, a trećeplasirana je Ljubica Petrović, učenica OŠ „Dositej Obradović“ sa upamćenih 250 decimala.

                Povodom obeležavanja Svetskog dana broja Pi najavljeno je bilo i takmičenje srednjoškolaca u Gimnaziji “Bora Stanković”, ali je ono otkazano zbog trenutne situacije i epidemije korana virusa.

                Verovatno nijedan broj nije izazvao toliku pažnju javnosti kao broj Pi. Grčko slovo koje se u matematici koristi za obeležavanje odnosa obima kruga i njegovog prečnika. To je iracionalan broj i njegova vrednost iznosi približno 3,14. Broj njegovih decimala je beskonačan, pa se zbog toga najčešće uzima njegova približna vrednost izražena kroz dve decimale.

              Vekovima su matematičari pokušavali da do poslednje decimale, izračunaju broj Pi. Sada znamo da je taj broj nemoguće tačno izračunati i to ne zbog nemogućnosti današnjih računara već zbog posebne osobine ovog broja. Pojavom računara, mnoge matematičke nedoumice pale su u drugi plan, ali broj Pi i dalje drži pažnju svetskih naučnika. Do danas je izračunato više biliona njegovih decimala.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare