Dani višanja u Radonjici: Rod dobar, cene niske

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

LESKOVAC

U selu Radonjica nadomak Vučja danas je održana manifestacija „Dani višanja “, po peti put ali prvi van Lipovice.

 

„U Jablaničkom okrugu, pod zasadima višnje nalazi se oko 1 600 hektara zemlje, dok je prosečan prinos od 8 do 10 tona višanja po hektaru. Posedi višanja iz godine u godinu rastu i gajenje ove voćne kulture ovih godina doživljava ekspanziju”, rekao je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

Predsednik Saveta mesne zajednice Radonjica Goran Ristić zahvalio se više puta na podršci  koju, kako je rekao “gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović i lokalna samouprava pružaju ovom kraju.

Danas je organizovano i takmičenje u brzini vadjenja košnica iz višanja, od  troje takmičara najbrža je bila Slavica Kocić kojoj je Cvetanović uručio pumpu za navodnjavanje.

Nagradu za najlepšu višnju dobio je Bojan Mitrović a vlasnik najveće površine pod višnjom Božidar Stamenković odrekao se svoje nagrade , trimera za košenje trave koji je, kasnije, zajedno sa još petnaestak pumpi, dodeljen onome ko je “izvučen iz bubnja”.

Nastupili su Kulturno-umetničkog društva „Lemind“ i učenici od prvog do četvrtog razreda isturenog odeljenja vučjanske Osnovne škole „Bora Stanković“ u Bunuškom Čifluku.

Gradonačelnika su ispred Doma kulture dočekali trubači .

A deci iz Radonjice ,koja su donela djakonije od višanja koje su njihove majke spremile, požalila su nam se, nije jasno zašto su ih “tete aktivistkinje” iz Foruma žena SNS, koje redovno svuda prate Cvetanovića na ovakvim manifestacijama,  izgurale na pola stola kad su one već imale jedan čitav da prikažu svoje “specijalitete”.

Meštani Radonjice kažu za JUGpress da je višnja dobro rodila ali da su najveći problem niska cena i nejasno klasiranje.

Slobodan Stamenković iz ovog sela kaže za JUGpress da „ove godine rod odličan i višnje su kvalitetne“.

„Problem je otkupna cena višanja. Čujemo da je prva klasa 60 a druga 40 dinara po klilogramu. A kad ima klase onda je mnogo veća mogućnost za manipualciju“, smatra Stamenković.

Kaže i da je cena radnika koji beru višnje 20 dinara po kilogramu, plus ostali troškovi, da treba uračunati i cenu hemijskih preparata za zaštitu višanja.

„Gde je tu nafta, čija cena stalno raste, umesto da ona za seljaka, proizvodjača hrane, bude niža“, pita se Stamenković

„Kada sve to izračunamo, seljaku ostaje samo da pokrije svoj i rad svojih ukućana“, rekao je Stamenković.

Kaže da višnju u porečkom kraju otkupljuju dvojica oktkupljivača, hladnjačari „Jugprom“ iz obližnjeg Belog Potoka i “Fungojug“iz Nakrivnja.

„Do sada su oni davali novac samo da se isplate berači a ostatak kasni po nekoliko dana ili nedelja“, kaže Stamenković.

Njegove komšije pak tvrde da se dogadjalo da novac za neke svoje proizvode dobiju tek posle nekoliko meseci ali da su opet prinudjeni da u ove dve hladnjače predaju voće jer, kažu, kada su se ranijih godina pojavljivali i neki drugi otkupljivači, odmah su im dolazile inspekcije i više ih nema na ovom području.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare