Dani trube u Bojniku: Sabor Fejat

BOJNIK-LESKOVAC

U utorak i sredu 18. i 19. jula u Bojniku biće održan prvi „Festival trube”, u slavu i sećanje na „Kralja srpske trube”, „trubača u belom odelu” i „gospodara Guče”, pokojnog majstor trube, nenadmašnog Fejata Sejdića.
Fejat Sejdić (1941-2017) bio je srpski muzičar, trubač romskog porekla, poznat kao najbolji trubač sa Balkana. Potiče iz muzičke porodice, a trubu je počeo da svira od ranog detinjstva, tačnije još od desete godine. Njegov orkestar bio je najuspešniji orkestar na Dragačevskom saboru u Guči, gde je dobio nadimak „Gospodar Guče” i „Kralj trube”. Iako je mogao, nikada nije želeo da napusti svoj rodni Bojnik. Slavu srpske trube širio je celim svetom, ali i svoj Bojnik, malu varošicu na jugu Srbije učinio velikom i poznatom.

  • Čelnici opštine Bojnik u znak zahvalnosti svom umetniku odlučili su da naprave festival u slavu velikog trubača Fejata Sejdića „Sabor Fejata” kako je zvanični naziv. Bojnik treba da postane mesto na kojem će se okupljati svi najbolji trubači iz Srbije i čitavog Balkana gde će pokazati svoje umeće, a u isto vreme i odati počast Fejatu – informisao nas je vredni i preduzimljivi Miloš Krstić, „alfa i omega” ove kulturno-muzičke manifestacije i koji posebno ističe veliki doprinos i zdušnu pomoć čelnika lokalne samouprave i Turističke organizacije Bojnika, koji uz to planiraju da uskoro otvore i legat ovom velikom umetniku trube.
    U koje dane će biti održan ovaj „Festival trube” i ko će sve na njemu učestvovati?
  • Ovaj festival biće održan 18. i 19.jula u Bojniku i počeće od 19 časova uz učešće po pet orkestara za jedno veče. Kao gost prve večeri nastupiće orkestar Dejana Petrovića, čije otac Mićo Petrović bio najveći konkurent Fejatu na Saboru trubača u Guči, za laskavu titulu „Zlatna truba Guče”. Pred publikom će se pojaviti i svirati osam bojničkih orkestara i verujem da će to biti sabor za pamćenje uz nadu da svake naredne godine bude sve bolji i bolji. Nebojša Sejdić unuk Fejata imaće svoj koncert i nastup Fejatu u čast.
    Koja su vaša očekivanja kada je u pitanju ova manifestacija trube?
  • Nadam se da će Bojnik u dva dana sabora biti centar majstora trube i da će u ovu malo varoš doći veliki broj ljubitelja trube. Verujem da će to biti dve spektakulrne večeri i da će se zvuk trube čuti na daleko. (kraj) VS/MN

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare