Dani Srpske u Nišu

NIŠ

Dani  Srpske u Srbiji su pravi način da se bolje upoznamo jer smo jedan  narod sa obe strane Drine i zahvaljujući  susretu sa  gradonačelnikom Trebanja i pomočnicom ministra kulture i obrazovanja shvatili smo da mnogo toga imamo i zajedničkog tako da smo  već dogovorili određene vidove saradnje, kazala je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski nakon sastanka sa rukovodstvom rukovodstvom Grada Trebinja i delegacijom  Predsedništva Republike Srpske u Gradskoj kući. Nakon sastanka ona je sa gostimaobišla  štand Republike Srpske na Trgu kralja Milana.Inače Niš je u okviru manifestacije Dani Srpske u Srbiji domačin Gradu Trebinju.

                 “Razgovarali smo u razmeni učenika i studenata ali i o saradnji u okviru turizma jer i Trebinje i Niš imaju šta da ponude u ovoj oblasti. Nišlije će danas videti šta Republika Srpska nudi, gde je naša sličnost i na koji način možemo da sarađujemo a ta saradnja traje već devet godina. U tom smislu možemo zajedno da nastupamo i na trećem  tržištu”, istakla je Sotirovski.

                Gosti gradonačelnice Niša bili su pomoćnica ministra za kulturu i prosvete u Vladi Republike Srpske Tanja Đaković  kao i gradonačelnik Grada Trebinja Mirko Ćurić.

                 “Grad Niš je jedan od gradova domaćina u okviru manifestacije Dani Srpske u Srbiji koja je pokrenuta pre devet godina. Namera je da se  Srbiji i njenim građanima predstave turistički, kulturni i privredni i svi drugi potencijali. Širom Srbije se održavaju promocije naših umetnika , stvaralaca, privrednih i turističkih potencijala. Na taj način želimo da još više učvrstimo i produbimo vekovni odnosi koji srpski narod sa obe strane Drine ima u istoriji. Činjenica je da je duhovni i kulturni prostor nedeljiv”, kazala je Tanja Đaković.

                 Ona je istakla da je posebno raduje da je Grad Niš od samog početka partner u realizaciji  ove manifestacije.

                 “Svake godine pripremimo izuzetno kvalitetni program za  Grad Niš a sada je to predstava “Stranci u noći” našeg Nacionalnog teatra koji će Nišlije moći večeras da pogledaju”, najavila je Tanja Đaković.

                  Grad Trebinje za one koji uživaju u mediteranskoj klimi ili olimpijska lepotica Jahorina za one koji vole sneg i skijanje su ponos Republike Srpske ali turistička ponuda je daleko bogatija.

                  “Za one koji vole banjski turizam tu je banja Vrućica sa termalnom kulturnom rutom, program EU gde su banje kao izvor  tople vode povezane kulturnom rutom. Tu je banja Laktaši, Slatina. Ima jako puno toga ponuda za svakoga”, istakla je Tanja Đaković.

                  Mirko Ćurić, gradonačelnik Grada Trebinja je dodao da je projekat Dani Srpske u Srbiji samo još jedan način da se povežu dva ista naroda.

                   “Posebno mi je drago da je gradonačelnica Niša odlučila da je Trebinje grad koji još više treba da se približi Nišu. Saradnja već postoji ali smatram da u narednom periodu ima još prostora da se ona proširi i da se još čvršće povežemo kroz kulturu, sport, privredu i obrazovanje”, istako je Ćurić dodavši da Trebinje upravo sada beleži najveći broj noćenja bez obzira na pandemiju.

                   Prema rečima gradonačelnice Dragane Sotirovski postoji mogućnost i da se turistički potecijal Niša promoviše u Trebinju sli i da se saradnja dva grada proširi na više oblasti.

                 “Saznali smo da Trebinje ima 270 sunčanih dana, da je sedište i turizma  i energetike i poljoprivrede. To su oblasti koje nas interesuju a oni imaju dosta dobrih iskustava u svemu tome što mi ovde možemo da primenimo”, kazala je Sotirovski.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare