Dani ruske kulture u Nišu

NIŠ

Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Nišu održano je predavanje Radojke Tmušić Stepanov, profesor i publicista – Srbi i Puškin.

                          „Program ima za cilj kako da na umetnički način oživi sećanje i na umetničko stvaralaštvo ovog svetskog velikana književnosti, tako i da osvetli malo poznate istorijske činjenice koje se tiču susreta Puškina sa Srbima i uticaj Srba pojedinaca i srpske istorije i srpske narodne književnosti na Puškinovo stvaralaštvo“, istakli su predavači.

                        Programom je obuhvaćeno kazivanje opštepoznatih činjenica, ali i manje poznatih detalja iz života A.S. Puškina i Srba koji su direktno uticali na njegovu sudbinu.

                        „Poseban akcenat je dat na pojavu Puškinovih predaka u Rusiji i srpski «prst sudbine», koji je učinio da se rod Puškina pojavi u Rusiji, zatim susrete velikog ruskog pesnika sa Srbima u Besarabiji i Odesi i rezonansu tih veza i susreta u njegovom stvaralaštvu, sa naročitim osvrtom na Puškinovo pesničko obraćanje Кarađorđevoj kćeri i romantičnu vezu sa Srpkinjom Amalijom Riznić, poreklom iz porodice Nako iz Banata“, saopštio je Niški kulturni centar.

                      Drugog dana, u četvrtak, 24. novembara, u 18 sati, u Narodnoj biblioteci „Stevan Sremac” u kojoj je formiran Ruski kutak, biće održana promocija VII toma Edicije Rusija Ruski obaveštajci. O knjizi govori  Radojka Tmušić Stepanov.

                      Dani ruske kulture u Nišu realizuju se u okviru Tribinskog programa Niškog kulturnog centra.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare