Dani leskovačke mućkalice i šopskog folklora

LESKOVAC

Tradicionalna manifestacija „Dani leskovačke mućkalice i šopskog folklora“ u organizaciji Turističke organizacije Leskovca održana je po 4. put. Ovaj festival se realizuje u okviru zajedničkog projekta pod nazivom „Magija sinergije“, između Grada Leskovca i Elin Pelina iz Bugarske. Manifestaciju je otvorila zamenica gradonačelnika Lidija Dimitrijević rekavši da je Leskovac grad sa dugom i ponosnom istorijom, a mućkalica je jedno od onih jela koje je postalo simbol naše gastronomije.

„Svako ko je ikada probao leskovačku mućkalicu zna da ona nije samo obrok, već i iskustvo, sa svojim jedinstvenim ukusima i aromama koje odražavaju duh našeg kraja. Ova manifestacija pruža nam priliku da uživamo u tome, ali i da podelimo našu kulturu i tradiciju sa brojnim gostima. Manifestacija „Dani leskovačke mućkalice i šopskog folklora“ je takođe prilika da se okupimo, da slavimo zajedništvo i da se podsetimo koliko je važno čuvati i negovati naše kulturno nasleđe. Ona je dokaz da tradicija i moderno mogu ići ruku pod ruku, i da kroz takve događaje možemo privući nove generacije da se zainteresuju za naše običaje i kulturu.“

Direktorka TOL-a Dijana Ranđelović pozdravljajući okupljene podsetila je da je Leskovac grad sa bogatom istorijom, kulturom i tradicijom.

„Naša gastronomija je neizostavni deo ovog nasleđa i predstavlja jednu od glavnih odrednica našeg identiteta. Ova manifestacija je rezultat saradnje između Leskovca i Elin Pelina i dugotrajnog projekta koji je spojio kulture, tradiciju i gastronomiju ova dva grada na jedinstven način. Ovaj događaj nije samo prilika da se proslavi naša kulturna baština, već i da se ojača veza i prijateljstvo između dva naroda.“

Tokom manifestacije održano je takmičenje u više kategorija u pripremi leskovačke mućkalice i šopske salate. Rezultati su sledeći:

Takmičenje u pripremi leskovačke mućkalice:

UČENICI I STUDENTI:

I mesto – Srednja škola „Svetozar Krstić-Toza“ iz Vučja

II mesto – Visoka poslovna škola strukovnih studija Leskovac

III mesto – Trgovinsko-ugostiteljska škola Leskovac

KATEGORIJA SENIORI:

I mesto – Restoran „Koliba turs“

II mesto – Vizitorski centar Teodora iz Lebana i Etno brvnara “Groš“

III mesto – Živković Nikola i Bojana Filipović iz Niša i restoran „Lovački kutak“

Takmičenje u pripremi šopske salate:

UČENICI I STUDENTI:

I mesto – Visoka poslovna škola strukovnih studija Leskovac

II mesto – Srednja škola „Svetozar Krstić-Toza“

III mesto – Trgovinsko-ugostiteljska škola iz Leskovca

SENIORI:

I mesto – Etno brvnara „Groš“

II mesto – Restoran „Braća Đokić“ i restoran „Koliba turs“

III mesto – Restoran „Lovački kutak“ i restoran „Dva drugara“ (kraj) IS/LJS

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare