Dani gljiva i bilja u etno kompleksu Sunčev breg

LESKOVAC

Manifestacija „Eko selo-Dani gljiva i bilja“, koja je ove godine održana po treći put u kompleksu Sunčev Breg u zaseoku Bara, ima za cilj promociju zdravog načina života na selu, tradicije i kulturne baštine ovog kraja, zaštitu i očuvanje životne sredine, kao i promociju turističkog potencijala planine Kukavice, Leskovca i okoline.

Prvog dana manifestacije okupili su se predstavnici ED (Ekološkog društva) Vlajna, MD (Mikološkog društva) Jug iz Vlasotinca, PSK (Planinarsko skijaški klub) Kukavica, ŠKRN (Školski klubovi roditelja i nastavnika) iz nekoliko gradskih i seoskih škola opštine Leskovac, kao i gosti iz Gljivarskog društva Novi Sad i istaknuti pojedinci zaljubljenici u prirodu i gljive. Oni su krenuli u obilazak Staze zdravlja koja je duga oko 1,5 kilometar, tokom koje su se bavili i sakupljanjem uzoraka gljiva i autentičnih biljaka planine Kukavice. Tokom manifestacije je održano više predavanja na temu gljiva, a priređena je i izložba na kojoj je bilo preko stotinu vrsta gljiva.

Prisutni su mogli da se upoznaju sa vrstama i izgledom jestivih, nejestivih i otrovnih gljiva, a bilo je moguće i uz pomoć mikroskopa videti i sitnije detalje. Održana je i likovna radionica, koju je vodila učiteljica i slikarka Svetlana Pešić iz sela Čukljenik, koja je ovom prilikom priredila i izložbu svojih slika, dok je Slavica Stojiljković iz zaseoka Bara bila je zadužena za organizaciju sajma domaćih proizvoda i proizvoda kućne radinosti. Među stotianak posetilaca većina su bila deca.

Drugog dana manifestacije organizovana je šetnja do Borovika, prelepog mesta iznad zaseoka Bara. Takođe, kao i prvog dana, bilo je predavanja na temu gljiva, ovog puta o otrovnosti gljiva i trovanjima gljivama. Nije izostao ni mali sajam domaćih proizvoda, na kome su posetioci mogli da kupe proizvode od gljiva, ajvar, med , domaće sokove i razne ukrasne predmete izrađene od prirodnih materijala.

Glavni organizatori, donatori manifestacije i domaćini Selena i Novica Jovanović kažu da su zadovoljni kako je sve proteklo, uz želju i nadu da će ova manifestacija postati tradicionalna.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare