Dani evropske baštine 2020 – „Nasleđe i obrazovanje: učenje za život“

BEOGRAD

Dani evropske baštine, zajednička inicijativa Saveta Evrope i Evropske komisije koja je započela 1999. godine, najpoznatiji su participativni kulturni događaji u Evropi. Panevropska priroda programa doprinosi okupljanju građana i isticanju evropske dimenzije kulturnog nasleđa u 50 država potpisnica Evropske kulturne konvencije. Do kraja oktobra biće organizovano oko 70 000 događaja (sa oko očekivanih 30 miliona posetilaca), kako bi pomogli u podizanju svesti o vrednosti ovog zajedničkog nasleđa i potrebi njegovog očuvanja za sadašnje i buduće generacije.

U 2020. godini, Dani evropske baštine #EuropeanHeritageDays (EHD) ističu ulogu obrazovanja u nasleđu – i ulogu nasleđa u obrazovanju. Osim što predstavlja bogat resurs za učenje, samo nasleđe obrazovanja otvara vrata ka našoj zajedničkoj evropskoj zajedničkoj prošlosti i mnogim tradicijama koje danas uzimamo zdravo za gotovo. Od uloge koju je latinski jezik igrao u životu srednjovekovnih naučnika širom Evrope, do njegove trenutne upotrebe kao jezika zakona, nauke i tehnologije, postoji više obrazovnih veza koje i dalje delimo preko naših evropskih granica.

„Dani evropske baštine nude svim građanima jedinstvenu priliku da bolje razumeju kako nas kultura spaja. Kultura i kulturno nasleđe su ključni faktor društvenog i ekonomskog razvoja, kao i važan faktor za stvaranje klime pogodne za uzajamno razumevanje evropske kulturne raznolikosti i bogatstva. Obrazovanje je uvek bilo važan deo Dana evropske baštine i sadržano je u svim aspektima programa“,  rekla je Marija Pejčinović Burić, generalna sekretarka Saveta Evrope.

Uprkos ograničenjima koja su, usled pandemije virusa COVID-19, nametnuta organizaciji ovogodišnjih Dana evropske kulturne baštine, Mreža nacionalnih koordinatora programa predložila je širok spektar alternativa. Tako je kreiran digitalni sadržaj u kome možete naći video zapis, galeriju fotografija, virtuelne turneje, podkast, blog, vebinare ili priču o njihovim mestima, koja će biti predstavljena onlajn.

„Ove godine, osim događaja koji će se održati fizički, Dani evropske baštine predstavljaju najimpresivniju digitalnu ponudu, pružajući dugoročno nasleđe za hiljade svojih spomenika i lokaliteta. Ponosni smo što predstavljamo program koji je lokalno vođen i zaista dostupan svima na čitavom našem kontinentu. Pandemija COVID-19 dovela je do poremećaja tradicionalnog načina rada sektora, čineći digitalnu transformaciju institucija kulturnog nasleđa relevantnijom nego ikad. U svetlu ovoga, Evropska komisija je pokrenula javnu konsultaciju o digitalizaciji u sektoru kulturnog nasleđa sa ciljem da oblikuje odgovarajući okvir politika i aktivnosti za očuvanje vrednih evropskih kulturnih dobara i da pruži bolju vidljivost evropskoj jedinstvenoj kulturnoj raznolikosti. Javne konsultacije otvorene su do 14. septembra, pa vas snažno podstičem da doprinesete tome“, rekla je Marija Gabrijel, evropska komesarka za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare