Danas se obeležava svetski dan srca

NIŠ

Cilj obeležavanja Svetskog dana srca je podizanje svesti stanovništva o kardiovaskularnim bolestima. Bolesti srca i krvnih sudova vodeći su uzrok morbiditeta i smrtnosti u svetu i u Srbiji, a posebno starijih osoba. Visok udeo kardiovaskularnih bolesti u radno aktivnom stanovništvu najčešći su uzroci smanjene produktivnosti i radne nesposobnosti, kao i kvaliteta života. Ubrzani način života je u velikoj meri doprineo sve većoj incidenci kardiovaskularnih bolesti, pa je promena načina života najvažnija.Svetski dan srca ove godine obeležava se pod sloganom „Upotrebi srce za svako srce“.

I ove godine, kao i prethodnih godina, Institut „Niška Banja“ obeležiće ovaj dan svojim aktivnostima na terasi IV sprata stacionara „Radon“.

                           „Naši pacijenti i sugrađani imaće priliku da se upoznaju sa fizičkim aktivnostima, vožnja bicikla i AI-CHI vežbe, koje mogu sačuvati njihovo srce, kako bi shvatili koliko je fizička aktivnost važna za produženje života. Želimo da poruke Svetskog dana srca stignu do što većeg broja pojedinaca kako bi pomogli u postizanju kardiovaskularnog zdravlja za svako srce“, poručuju iz Instituta „Niška Banja“

                             Najvažniji faktori rizika na koje možemo uticati su pušenje, povišen krvni pritisak, povišeni nivoi masti  u krvi, povećana telesna masa, neredovna fizička aktivnost, šećerna bolest, dugotrajna izloženost stresu.

                        Faktori rizika na koje ne možemo uticati su  godine, pol i pozitivna porodična anamneza.  Na rizik za razvoj kardiovaskularnih bolesti može se uticati promenom načina života, pre svega smanjenjem unosa soli, uravnoteženom ishranom, prestankom pušenja i prekomerne konzumacije alkohola, kao i redovnom fizičkom aktivnošću, održavanjem normalne telesne težine i učenjem veština za suočavanje sa stresom.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare