Danas je Lazareva subota ili Vrbica – dan posvećen deci koji će im ulepšati Kolo srpskih sestara

NIŠ

Obeležavanje Vrbice, Ivandana, Vidovdana, Materica,  saradnja sa Univerzitetskim kliničkim centrom u Nišu i pravoslavnim hramovima u gradu redovna je delatnost Kola srpskih sestara Niš, a ove godine se tradicija nastavlja.

Za Lazarovu subotu ili Vrbicu, sestre po Kolu obradovaće poklon paketima mališane na dečijim klinikama UKC Niš, ali i mališane u osam pravoslavnih hramova u Nišu i okolini. Paketići sa bombonama biće vezani zvončićima koji su simbol praznika Vrbica.

                                „Vrbice su praznik koji je posvećen deci pun radosti i veselja i to je dovoljan razlog da decu obraduje i Kolo srpskih sestara kako je to činilo svake godine do sada. Pripremile smo 150 paketića za decu koja se nalaze na klinikama UKC Niš. Paketiće ćemo uz saglasnost direktora UKC Niš profesora dr Zorana Perišića iz uz poštovanje svih epidemioloških mera uručiti sestrama ovih klinika, a ukupno ih je četiri, a one će ih podeliti malim pacijentima. Za decu koja danas budu u niškim hramovima pripremile smo  920 paketića“, kaže Ljiljana Stojanović, predsednica Kola srpskih sestara Niš.

                            Da paketi budu spremni i da stignu do dece postarale su članice Kola srpskih sestara Niš ali i dobrotvori koji svakodnevno pomažu Kolu kako bi ono moglo da usreći ali i pomogne onima kojima je pomoć potrebna.

                           „Ovog puta u pomoć nam je pritekla i profesorka dr Stojanka Arsić sa Medicinskog fakulteta u Nišu. Njen gest, kupila je slike koje su oslikale učenice Umetničke škole i studentkinja Fakulteta umetnosti u Nišu, pokrenuo je i doktorku Zagu Milosavljević, stomatologa u Domu zdravlja koja je, takođe, postala naš donator. Njihov gest je motivacija za mnoge dobre ljude da se sete onih kojima je njihova pomoć slamčica spasa za koju se hvataju. I same su uputile poziv   svim Nišlijama koje mogu na bilo koji način da pomognu Kolu da ostane na putu humanosti i darivanja i tako najmlađima učini detinjstvo lepšim i ispuni ga događajima koje će pamtiti, a u mnoge porodice sa poklonima unese i radost“, kaže Ljiljana Stojanović.

                         Prema rečima Ljiljane Stojanović Kolo srpskih sestara Niš će i za Uskrst obići porodice kojima želi da pomogne i tako im ovaj preznik učini veselijim.

                        „U saradnji sa predsednicima gradskih opština Pantelej i Palilula, Natašom Stanković i Bratislavom Vučkovićem, posetićemo porodice sa njihovihh teritorija kojima je potrebna naša pomoć“, dodaje Ljiljana Stojanović.

                        Rad Kola srpskih sestra baštini dimenziju humanosti ženskih humanitarnih udruženja s početka 20. veka. Grad Niš podržava rad Kola a sestre se nadaju da će humanost, tako dragocena u teškim vremenima, biti valjan putokaz pokoljenjima i budućim članica udruženja. Ne zaboravljaju ni sestre po Kolu koje su ga osnovale.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare