Danas izbori u Bugarskoj

SOFIJA

U Bugarskoj se danas održavaju parlamentarnim izbori, drugi u poslednja tri meseca, nakon što je posle
 glasanja u aprilu formiran podeljen parlament koji nije uspeo da se usaglasi o formiranju vlade, pokazujući duboke podele u Bugarskoj oko ostavštine desetogodišnje vlati premijera Bojka Borisova.

Njegova stranka GERB desnog centra u anketama je izjednačena sa antisemitskom strankom „Postoji takav narod“ (ITN) televizijskog voditelja i muzičara Slavija Trifonova, navodi Rojters u analizi uoči današnjih parlamentarnih izbora u Bugarskoj.

Čak i ako GERB uspe da dobije više glasova, 62-godišnji Borisov, nekadašnji telohranitelj komunističkog diktatora Todora Živkova, teško će sakupiti dovoljno saveznika za formiranje vlasti u vreme dok ga Bugari optužuju za raširenu korupciju, piše britanska agencija.

„Mislim da svedočimo kraju ere Borisova. Ljudima je dosta njegovog arogantnog načina vladanja i pristupa ‘čoveka iz naroda’. A posebno im je dosta tih optužbi o korupciji“, citira Rojters ocenu politikologa iz sofijskog Gallup Internešnela Parvana Simeonova.

Podrška stranci ITN i dvema manjim antikoruptivnim partijama je porasla od aprila, ali to nije dovoljno da te tri stranken same formiraju vlast bez podrške tradicionalnijih političkih grupacija, navodi britanska agencija.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare