Danas izbori, glasa se do 20 sati

BEOGRAD-LESKOVAC-VRANJE-NIŠ-PROKUPLJE-PIROT

U Srbiji se danas održavaju predsednički izbori, vanredni parlamentarni i izbori za skupštinu Beograda i još 13 gradova i opština, a pravo glasa ima 6.502.307 građana koji će na 8.267 biračkih mesta moći da glasaju od od sedam do 20 sati.

Građanima će na biračkom mestu prst biti obeležen sprejom od specijalnog nerastvorljivog UV mastila, vidljivog pod posebnom svetlošću UV lampe, a svima koji se u momentu zatvaranja biračkih mesta u 20 sati zateknu na biralištima, biće omogućeno da glasaju.

Birači sa Kosova i Metohije će, zbog odluke prištinskih vlasti da ne dozvole glasanje na teritoriji Kosova, glasati u opštinama Bujanovac, Kuršumlija, Raška i Tutin.

Građani će na parlamentarnim izborima moći da biraju poslanike sa ukupno 19 izbornih lista.

Po redosledu koji je proglasila Republička izborna komisija, na glasačkom listiću su liste Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve, Ivica Dačić – premijer Srbije, Savez vojvođanskih Mađara, Vojislav Šešelj – SRS, Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu Srbije i Miloš Jovanović – DSS.

Slede lista Milica Đurđević Stamenkovski – Srpska stranka zavetnici, Muftijin amanet – Stranka pravde i pomirenja, Koalicija Moramo, Suverenisti, Boško Obradović – Patriotski blok za obnovu Kraljevine Srbije, Zajedno za Vojvodinu i lista SDA Sandžaka – Sulejman Ugljanin.

Na izbornom listiću su i liste Boris Tadić – Ajmo ljudi, Alternativa za promene – Albanska demokratska alternativa, Koalicija Albanaca doline, Otete bebe Ane Pejić, Romska partija Srđan Šajn, a poslednja po redosledu koji je proglasio RIK je lista Ruski manjinski savez – Milena Pavlović, Pavle Bihali Gavrin.

Za predsedničke izbore proglašeno je osmoro kandidata čiji redosled na izbornom lisstiću je određen žrebom. Na prvom mestu je Miša Vacić, slede Biljana Stojković, Branka Stamenković, Zdravko Ponoš, Milica Đurđević Stamenkovski, Aleksandar Vučić, Miloš Jovanović i Boško Obradović.

Glasački listić za parlamentarne izbore štampan je na papiru sive boje, a kontrolni list za proveru ispravnosti glasačke kutije biće ljubičaste boje.

Za predsedničke izbore glasački listić biće plave boje, a kontrolni listić boje cigle.

Listići su štampani u 29 jezičkih varijanti, u zavisnosti od toga koji su jezici i pisma u službenoj upotrebi u pojedinim opštinama i gradovima u Srbiji.

Glasaće se i u 29 zavoda za izvršenje krivičnih sankcija i na 77 mesta u inostranstvu, gde se za glasanje prijavilo 38.876 birača.

Predizborna tišina, odnosno zabrana izborne propagande, počela je 31. marta u ponoć i traje do zatvaranja biračkih mesta 3. aprila u 20 sati.

Izborni rezultat RIK treba da objavi najkasnije 7.aprila u 20 sati.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare