Dan boraca obeležen polaganjem venaca na spomenik „Iskra slobode“

NIŠ

Predstavnici SUBNOR-a položili su venac u „parku heroja“ odajući tako poštu palim herojima u Drugom svetskom ratu. Na ovaj način su obeležili i Dan boraca koji je od 1956.godine  obeležavan kao državni praznik. Kada je nestala Jugoslavija  obeležavao se samo u Srbiji da bi 2001.godine odlukom Vlade Srbije ovaj državni praznik ukinut. Praznika više nema, ali Savez udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata, SUBNOR, ne zaboravlja heroje koji su dali svoje živote tokom Drugog svetskog rata.

Profesor dr Vidimir Veljković, predsdnik Skupštine SUBNOR-a objašnjava da je  na 4. jula  1941. godine u Beogradu održana sednica Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Jugoslavije, na kojoj je doneta odluka o podizanju oružanog ustanka.

„Bitno je istaći da je najveći deo onih kojih su učestvovali u tome, uz druge rodoljube i patriote drugih naroda,  bilo srpskog naroda. Moram da pomenem i činjenicu da je do pada Italije 6. septembra 1943. godine u partizanskim jedinicama bilo 90 posto Srba, a od tada 80 posto onih koji su prešli u Narodnooslobodilački pokret“, kaže dr  Vidimir Veljković.

Dodaje da SUBNOR nastoji obeležavanjem ovog datuma da sačuva od zaborava važne datume koji su obeležili našu noviju istoriju.

„ Pripadamo, nekako, narodu koji zaboravlja mnoge istorijske činjenice. Posle Drugog svetskog rata smo zaboravili smo šta je bilo tokom Balkanskih ratova i u Prvom svetskom ratu. Nažalost, iza toga smo  zaboravile i izbrisale ono što je bilo u Narodnooslobodilačkoj borbi kada je poginulo  1,7 miliona ljudi uglavnom Srba, Roma i Jevreja i drugih antifašista“,  dodaje Veljković.

On smatra da podsećanje na istoriju našeg naroda mora pre svega da potekne iz porodice, a zatim da se pojača u školama, kako se ne bi dogodilo da mladi ne znaju šta se to dogodilo.

Park heroja  je memorijalni kompleks posvećen stradanjima u Drugom svetskom ratu i Narodnooslobodilačkoj borbi naroda Jugoslavije. U centralnom delu parka nalazi se spomenik  „Iskra slobode“, delo beogradskog vajara Vojina Stojića. Spomenik predstavlja razbijeno staklo hotela „Park“, u kome je Aleksandar Vojinović bacio dve ručne bombe, ubio i ranio više vojnika Vermahta, što je označilo početak ustanka u Nišu u Drugom svetskom ratu.

Kompleks oko spomenika „Iskra slobode“, formiran je 2014. godine. Oko spomenika se nalaze biste narodnih heroja Filipa Filipovića, Stanka Paunovića, Filipa Kljajića, Sretena Mladenovića Mike,  Mije Stanimirovića i Konrada Žilnika, koji su stradali u periodu od 1938. do 1944.godine.

(Kraj) VP/LJS

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare