Dan albanske zastave u Bujanovcu

BUJANOVAC

U Bujanovcu danas  Dan zastave, državni praznik Albanije,  obeležen kao i prethodnih godina, isticanjem albanske zastave na zgradi opštine.

Albanska zastava se, uz srpsku zastavu, sa zgrade opštine zavijorila nešto posle 7 sati ujutru, a postavio ju je jedan od načelnika opštinske administracije.

Predsednik opštine Šaip Kamberi je u kratkom obraćanju novinarima istakao da  Albanci u „Preševskoj dolini“ Dan zastave proslavljaju u istim uslovima kao i ranije – diskriminisani.

„Albanci Preševske doline ostaju i dalje diskriminisani u pogledu službene upotrebe nacionalnih simbola što direktno zadire u naš identitet, jer pored jezika, i zastava je deo našeg identiteta. Mi ovaj dan obeležavamo kulturno – umetničkim aktivnostima, tako čuvamo svoju tradiciju i identitet“, rekao je Kamberi.

Dan zastave je protekao bez masovnog okupljanja na gradskom trgu, već samo svojevrsnom priredbom u Domu kulture „Vuk Karadžić“ – „zbog hladnog vremena“, kako je objasnio Kamberi.

Nekoliko godina unazad Dan zastave se obeležava na ovakav način, svečanom akademijom u Domu kulture “Vuk Karadžić” u Bjanovcu.

Albanska zastava je postavljena i na zgradi Nacionalnog saveta Albanaca.

Zastavu je svečano istakao potpredsednik NSA Edmond Isufi.

Inače, u gradu nisu primetne veće policijske snage i nema nikakvih incidenata.

Predsednik opštine Šaip Kamberi je danas pre podne obišao grob jednog od nekadašnjih komandanata Oslobodilačke vojske Bujanovac, Preševo i Medvedja  (OVPMB) Ridvana Ćazimija zvanog Komandant leši u Velikom Trnovcu gde je položio buket cveća.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare