Dajete li krv?

LESKOVAC

Leto je doba godine kada, pre svega zbog odmora, odazivanje akcijama dobrovoljnog davalaštva opadne, a potrebe za krvlju porastu. Zbog toga je svaka prikupljena kap dragocena, jer na nju već čeka neki pacijent. Na današnjoj akciji u leskovačkom Crvenom krstu, beležimo više davalaca nego proteklih meseci.

Za samo sat vremena, pozivu se odazvalo tridesetak dobrovoljnih davalaca a doktor Dejan Obradović, iz niške Službe za transfuziju krvi, izrazio je uverenje da će ih, do kraja akcije, biti najmanje 70.

”  Beskrajno smo zahvalni ljudima iz Crvenog krsta, bez čijeg angažovanja, akcije u Leskovcu sigurno ne bi bile ovako uspešne. Leti su zalihe krvi u čitavoj Srbiji uglavnom na rezervi, jer je sezona godišnjih odmora, ne rade škole, ni fakulteti. Na jednodnevnom ili dvodnevnom nivou su, a to je daleko od naših želja i stvarnih potreba. Sve krvne grupe su jednako deficitarne, a zbog ovakvog stanja, gotovo da nema bolnice koja nije, tokom leta, bila primorana da sa programa skine takozvane ”hladne ” operacije i posveti se samo hitnim slučajevima.

Ivan Cvetković je službenik Policijske uprave u Leskovcu i redovno se priključuje akcijama. Danas je krv dao 21. put.     

“Subjektivni osećaj kad date krv je odličan. Svi imamo nekoga u porodici i familiji kome je bar jednom trebala krv, pa znamo koliko je važno da je ima u dovoljnim količinama. Lepo je znati da nekome možeš da pomogneš. Medju kolegama policajcima ima puno dobrovoljnih davalaca i ranije su akcije u MUP-u bile česte. U mojoj porodici, otac je bio dobrovoljni davalac, nasledio sam ga ja, a i moj sin se nekoliko puta priključio akciji”, rekao je on.

Prema statističkim podacima, svaka deseta osoba u Srbiji, bar jednom u životu primi krv, a dobrovoljnih davalaca je 3,5 procenta, u odnosu na ukupasn broj stanovnika.  

“Ta manjina davalaca, trebalo bi da zadovolji ogromne potrebe za tečnošću koja život znači, ogromnoj većini . Ne postoji veštački način da se krv proizvede i jedini izvor je zdrava osoba od 18 do 65 godina.Procedura na akcijama je vrlo jednostavna. Nakon popunjavanja upitnika, prolazi se kratki lekarski pregled i, ukoliko su svi paramaetri u redu, pristupa se davanju, koje traje 3 do 5 minuta. Od svakog davaoca se uzme 450 mll krvi, koja se potom testira na krvno prenosive bolesti. Osim učešća u humanoj misiji, davalac dobije i besplatno testiranje. Ne postoji nijedan negativan efekat prilikom davanja krvi, tako da je ovo poziv svim gradjanima da se odazovu našim akcijama, dodaje doktor Obradović.

A  sledeća prilika za to biće već 25. septembar, kada će ekipe niške transfuzije ponovo dežurati u Srvenom krstu, dok je 27. rezervisan za zaposlene u Elektrodistribuciji Leskovac.

Ostavite komentar

avatar
  Prati  
Obavesti me o
Проститутки Бишкека