DAČIĆ : GEOX NIJE “UZMI I BEŽI”

VRANJE

Potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić  rekao je danas u Vranju da je otvaranje fabrike obuće GEOX u tom gradu “ najbolji pokazatelj uspešnosti rada Vlade Republike Srbije”.

“Moram da kažem da je to i najbolji pokazatelj uspešnosti naše saradnje u vladi zato što je ceo ovaj projekat praktično relizovan za ove 2,5-3 godine. Znači, od vremena od kada je napravljena naša vlada 2012. godine. Zato mi je drago da taj kamen temeljac koji je postavljen nije ostao samo to, nego da smo došli do realizacije ovog projekta, čuli ste i podatak da je uloženo više od 10 miliona, 15 miliona evra, da je grad Vranje takođe uložio značajna sredstva”, rekao je Dačić.

“. Ono što je važno to je da treba reći da danas u Srbiji, na žalost, malo uopšte ima fabrika i preduzeća koja imaju ovoliki broj radnika. Pre dvadesetak, trodesetak godina bilo je dosta preduzeća koja imaju više od hiljadu radnika, danas je taj broj na žalost veoma mali. Kad tome dodamo i to da želimo da se jug Srbije dodatno i posebno brzo razvija zato što je on dugo godina bio zapostavljen u razvoju, onda se iz svega toga vidi u stvari važnost ovog projekta”, dodao je on.

Dačić smatra da je “ovo  veliki dan ne samo za Vranje, zato što treba vratiti na posao sve te ljude koji su u proteklim godinama ostali bez posla, ali s druge strane ovo je veliki događaj i za Srbiju zato što nama može samo da imponuje da ovako velike kompanije, svetski poznate, ulažu u našu zemlju”.

Dačić tvrdi da “ovo nije posao u stilu „uzmi i beži“, ovo je posao gde će nadam se ova kompanija dugo ostati ovde i da ćemo svi od toga imati koristi.”.

“Naš cilj je da imamo dva strateška cilja. Prvi je dovođenje javnih finansija u red, a to znači da se smanji deficit, da se uravnoteže obe strane u budžetu, prihodovna i rashodovna, da se štedi, a s druge strane da to bude rast društvenog proizvoda, odnosno tog razvoja bez stranih investicija, na žalost, nema. Domaće investicije su u ovom trenutku veoma male. Stranih investicija nema bez političke stabilnosti u jednoj zemlji i bez garantovanih i dobrih uslova za te strane kompanije i zato je ovo ključna borba za Srbiju i biće u narednim godinama borba za rast društvenog proizvoda za ekonomski razvoj”, ocenio je  Dačić.

 

Na pitanje JUGpressa da prokomentariše, kao levičar,  nedavno pisanje medija na nemačkom jeziku da Srbija strane investiture privlači izuzetno jeftinom radnom snagom

 

Dačić je rekoa da mu je “žao zbog toga” ali da je to “ na žalost, činjenica”..

 

“ Mereno statističkim podacima sigurno da strani investitori će pre uložiti u zemlje iz našeg regiona, ali zato ulažu najviše u zemlje dalekog istoka ili Afrike zato što je tamo najjeftinija radna snaga. Mi, srećom, ne spadamo  u takvu vrstu zemalja, ali sigurno da svi zajedno treba da se borimo da razvijamo našu zemlju i onda će sigurno prosečna plata i u tim fabrika, ali i u Srbiji biti veća. Zato sam i rekao, kad smo pre više godina razgovarali ALeksandar Vučić i ja sa stranim kompanijama koje se bave informacionom tehnologijom. . . Znate ,  i njima je najjasnije da za kvaltetne inženjere iz te oblasti će morati najmanje da plate upravo u obim zemljama. Ali, to treba iskoristiti, ne treba se sad ljutiti zbog toga niti očekivati da će neko sada u Srbiji dati radnicima platu koju dobija neko u Nemačkoj. To nije realno, ali jeste realno da se borimo da se sdruštvo razvija, jer će tako i radnička prava biti veća”, rekao je Dačić.

P1310301

Na novinarsko pitanje da li ljudi zaposleni u medijma, koji su, po zakonu, trebali da dobiju besplatne akcije a Agencija za privatizaciju se oglušila o to, mogu da očekuju rešavanje tog prooblema , Dačić je rekao da on “nije upoznat sa tom problematikom”, ali da “zna” da je na sednici Vlade “ premijer Aleksandar  Vučić insistirao da se to pitanje hitno reši”.

“Vezano  za te, možda, različite stavove pojedinih institucija, ministry su dobili zadatak da u narednim danima  pronađu rešenja koja bi bila adekvatna” rekao je Dačić.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare