Dačić u Leskovcu obilazio renovirane objekte policije i vatrogasaca

LESKOVAC

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić obišao je Policijsku upravu u Leskovcu, kao i i Policijsku ispostavu Sever i renovirani objekat Vatrogasno-spasilačkog bataljona u Leskovcu. On je tom prilikom rekao da je povod za posetu pozitivan, s obzirom da su se renoviranjem objekata PU stvorili konforni uslovi ne samo za rad policijskih službenika koji rade na upravnim poslovima, nego i za građane koji su najveći korisnici ovih usluga.

„Pogotovo se to odnosi na letnju sezonu, kada je veliki pritisak na izdavanju pasoša. Takođe, od interesa za građane je i sektor za vanredne situacije, za koji je najbolje da se niakda ne angažuju, ali oni se angažuju samo kada dođe do nekih teških situacija kao što su požari, poplave, saobraćajne nesreće, jer su to vatrogasci-spasioci. To su neki koraci koje preduzimamo u celoj Srbiji da poboljšamo uslove za rad samih pripadnika MUP-a, bilo da je reč o policiji ili sektora za vanredne situacije, a opet, to je od interesa za građane jer je MUP servis građana. Mi nemamo drugi zadatak osim da štitimo javni red i mir i da obezbedimo uslove za obavljanje administrativnih funkcija.“

Ministar Dačić je rekao da trenutno ne raspolaže sa podacima koliko para je utrošeno za rekonstrukciju, kao ni da li je bilo javnih nabavki.

„Ali, sve mora da se radi po zakonu koji postoji i siguran sam da je tako i urađeno.“

KO TREBA DA SE PLAŠI POLICIJE

Što se bezbednosti u Srbiji tiče, Dačić kaže da misli da je potrebno da pregled događaja koji se dese tokom dana učiniti javnim.

„Da građani vide koliko je u prethodnom danu bilo učinjenih krivičnih dela, šta se desilo u saobraćaju, šta je u kršenju javnog reda i mira, granična policija… To nije nikakva državna ajna, a onda će da se vidi da se dnevno dešava oko stotinak prekršaja. Policija nije preventivna institucija, onda nije tu da vaspitava i obučava, može da apeluje, ali treba da spreči ako može, otkrije počinioce i da ih dovede do tužilaštva, odnosno suda. U tom pogledu mogu da kažem da će policija biti najoštrija moguća kad je reč o otkrivanju i hapšanju svih koji su počinili neko krivično delo. Kako će dalje prema njima ophoditi ostali državni organi mi ne možemo da govorimo o tome. Mi smo nedavno kod Prokuplja imali slučaj kada je u kamionu zatečeno 60 ilegalnih migranata… Tu nisu krivi samo migranti, nego i oni koji ih švercuju. Širok je spektar poslova kojim se bavim, ali je sigurno da niko neće biti zaštićen. Inače, znam da majke decu plaše policijom, ali nemojter tako, čika policajac je dobar, a treba da ga se plaše kriminalci. Zato je nužno da razvijamo međusobno poverenje, da policija opravda to poverenje kod građana, jer nema jake države bez jako vojske i policije. Ali, mora i policija da poštuje građane, da nema prekoračenja ovlašćenja, bahatosti…“

MOŽE LI HELIKOPTER ZA GAŠENjE POŽARA BITI ČIN AGRESIJE

U okviru Svesrpskog sabora dogovorena je tešnja saradnja sa Republikom Srpskom, potpisan je i sporazum.

„Ja sam bio sa saradnicima u Trebinju“ kaže Dačić i dodaje da je zaprepašćen reakcijama koje su usledile u nekim bošnjačkim i hrvatskim medijima.

„Jedna od reakcija kaže da su „Srbi rasporedili snage iznad Dubrovnika“, druga „Zašto BiH ćuti na agresiju“… Čekajte, pa nismo mi kaubojska država… To nije od juče. Mi pomažemo nekom da gasi požar, pa neće valjda jedan helikopter za gašenje požara da pokvari region? Prosto ne znaš da li da reaguješ ili da ne reaguješ na takve gluposti. Ali, i to je obavljeno u skladu sa našim opredeljenjem još iz perioda kada sam bio ministar 2008.-2014. godine… I tada smo se međusobno pomagali, zavisno od kapaciteta ko kakve ima. Mi trenutno imamo takve kapacitete da možemo da odvojim jedan ili dva helikoptera u tu svrhu. Jedan helikopter će biti stacioniran do 1. septembra, tokom letnje sezone u Trebinju, jer je to deo BiH gde ima najviše požara. Ali, on neće gasiti požare samo tamo gde žive Srbi, on je tamo u interesu svih građana. E, sad što nekom smeta što Srbi imaju neki jedinstven pristup… Sve što kritikuju naši neprijatelji kao loše, mislim a je u interesu Srbije.“

KO JE UHAPŠEN U NEMAČKOJ?

Potpredsednik Vlade i Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić naveo je primer saradnje službe za borbu protiv organizovanog kriminala i inostranih policija.

„Iako nismo članovi Evropola, jer da bi to postali moramo biti članovi EU, ali mi sarađujemo i bez toga. Naša služba za borbu protiv droga je bila veoma aktivna u tim akcijama i zaplenjena je imovina u vrednosti više od 50 miliona evra u Srbiji od narkotika. Imamo i drugu akciju, sa nemačkom policijom, gde je kao rezultat tog rada nemačka policija u Saksoniji uhapsila pet osoba državljana Srbije i tom prilikom je zaplenjeno 140 kilograma marihuane.“ (kraj) IS/LJS

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
10 evra
10 evra
25 dana pre

Čik da vidim da objave kolko će sutra saobraćajci da napišu kazne za bahato (ne pogrešno) parkiranje i uključena četri žmigavca bez potrebe? Samo, recimo u Radničko naselje npr. ili u Pana Đukića kod opštinu.